Erişilebilirlik

KKTC Başbakanı Almanya'da


Kıbrıs Türk Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla başlatılan müzakere sürecinde Türk tarafının görüşlerini aktarmak için Almanya’yı ziyaret ediyor.

KKTC Başbakanı Soyer, Berlin’deki ikili görüşmelerine eski Başbakan Gerhard Schröder ile bir araya gelerek başladı. Başbakanlığı döneminde Türk tarafına açık destek veren, hatta Alman sanayicilerini adanın kuzeyine yatırım yapmaya çağıran Schröder, katıldığı çeşitli toplantılarda da Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye tarafından tanınmasının AB üyeliği için kesinlikle bir kriter olarak sunulamayacağı görüşünü savunuyor. Schröder, Soyer’le buluşması sonrasında, müzakerelerde 2009 ortasına kadar başarı elde edileceğini ve ondan sonra da birleşme için yeni bir yol haritası oluşacağını düşündüğünü söyledi.

Başbakan Soyer, Berlin’deki görüşmeleri kapsamında Sosyal Demokrat Parti SPD genel sekreteri Hubertus Heil ve Yeşiller Partisi eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir’le de bir araya geldi. Görüşmelerde KKTC'nin içinde bulunduğu durumu ve müzakerelerin gidişatını anlattığını belirten Soyer, Rum tarafının Mayıs 2008'de yapılan anlaşmaya sadık kalmasının gerekliliğini vurguladığını, Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın bu konuda son zamanlarda olumsuz mesajlar verdiğini dile getirdiğini açıkladı. Soyer buluştuğu Alman siyasetçilerin kendi görüşlerine destek verdiğini ve müzakerelerin eşit statüde iki ortak devlet oluşması yönünde sürmesinden yana olduklarını bildirdiklerini söyledi.

Başbakan Soyer başkanlığındaki heyet, Berlin’de Türk lobisinin temsilcileri ve Türk kökenli milletvekilleri ile de buluştuktan sonra, Cumartesi Kıbrıs’a geri dönecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG