Erişilebilirlik

Rice: 'İran'da İrtibat Bürosu Açılabilir'


Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Bush yönetiminin İran’da bir irtibat bürosu açılması fikrine sıcak baktığını bildirdi. Rice, diğer sorunlar yüzünden yönetimin bu konuyla ilgilenemediğini, kararın yeni Başkan Barack Obama’ya kalacağını açıkladı.

Bush yönetiminin Tahran’da bir irtibat bürosu açmaya niyetlendiği yönünde birkaç aydır haberler çıkıyordu. Haberleri doğrulayan Condolezza Rice, Başkan Bush’un bir süre önce ilke olarak bu yönde karar aldığını duyurdu.

Rice, Ağustos ayında Rusya ve Gürcistan arasında çıkan savaşın, ardından da diğer sorunların kararın uygulanmasını geciktirdiğini belirtti. Bush yönetiminin iki ayı kaldığını hatırlatan Rice, artık karar verme sorumluluğunun Barack Obama yönetimine düştüğünü söyledi.

İki ülke arasında diplomatik ilişki bulunmamasına rağmen, İran birkaç yıldır Washington’da bir irtibat bürosu bulunduruyor. Büroya Pakistan Büyükelçiliği evsahipliği yapıyor.

Amerikalı yetkililer, bundan dolayı Tahran hükümetinin bu niyetlerine muhalefet etmesini beklemiyor. İrtibat bürosunun, Amerika’ya gitmek isteyen İranlılara vize vermesi ve halklar arası teması sağlayacak programlar düzenlemesi planlanıyor.

Rice, Başkan Bush’un Tahran’da bir irtibat bürosu açılmasına destek vermekle birlikte, İran’ın nükleer programına, Orta Doğu’daki saldırgan tutumuna ve kendi ülkesindeki baskıcı politikalara karşı çıkan tavrını sürdüreceğini belirtti. Amerika Dışişleri Bakanı bununla birlikte diğer konuların yoğunluğundan İran’la gerekli temasların yapılamadığını da belirtti.

Rice, “Dürüst olmak gerekirse, bu işi en iyi yapabileceğimiz zamanda Rusya ve Gürcistan arasında çatışma çıktı. Daha sonra çıkan bir dizi uluslararası sorun, bu işi daha da zor hale getirdi. Bence İran’a karşı sağlam politika sürdürdüğümüz durumda, İran halkına ulaşmamızı sağlayacak girişimler büyük önem taşıyor. Önem taşıyan bir durum daha varsa, burada ulaşmamız gereken kesim İran rejimi değil, İran halkıdır” şeklinde konuştu.

Condoleezza Rice, Dışişleri Bakanlığı’nın Tahran’da açılacak bir irtibat bürosunun yararları üzerinde bir çalışma yürüttüğünü, yine de bu konuda alınacak kararın yeni Başkan Barack Obama’ya kaldığını söyledi.

Amerika ve İran arasındaki ilişkiler 1979’daki İran İslam Devrimi’nden bu yana kesilmiş durumda. Devrimden birkaç ay sonra öğrenci gruplarının Tahran’daki Amerikan büyükelçiliğini işgal ederek, içerideki personeli rehin almasının ardından büyükelçiliğin faaliyetleri sona ermişti.

Son birkaç yıldır, iki ülke arasında diplomatlar düzeyinde görüşmeler yürütülüyor. Son olarak Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Temmuz ayında Cenevre’de diğer ülkelerin temsilcileriyle birlikte İran’ın nükleer başgörüşmecisiyle biraraya gelmişti.

XS
SM
MD
LG