Erişilebilirlik

Güvenlik Anlaşması Onaylandı


Irak Parlamentosu, Amerika ile imzalanan güvenlik anlaşmasını referandum şartıyla onayladı.

Anlaşma, oturuma katılan 198 milletvekilinden 149'unun oyuyla geçti.

Oylamadan hemen önce Şii liderler, Sünni partilerin, anlaşmanın 6 ay içinde halkoyuna sunulması şartını kabul etti. Sünniler, kendilerine yönetimde daha çok sözhakkı verilmesini sağlayacak reformlar yapılması yolunda güvence de aldı. Şii ve Kürt partiler, anlaşmayı 275 üyeli meclisten geçirecek çoğunluğa sahipti; ancak hükümet, belgeye daha fazla meşruluk kazandırmak için Sünnilerin de desteğini de arıyordu.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Irak’ın üç üyeli başkanlık konseyinde de onaylanması gerekiyor.

Anlaşma, Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonuna kadar Irak’ta kalmasını öngörüyor.

Irak Parlamentosu, bugün ikinci kez gerçekleştirdiği özel oturumda ABD askerlerinin Aralık 2011'e kadar çekilmesini öngören stratejik güvenlik işbirliği anlaşmasını onayladı. Irak Meclis Başkanı Mahmud El-Meşhadani, 275 sandalyeli parlamentoda 198 üyenin katıldığı oylamada 149 kişinin anlaşmaya kabul oyu verdiğini açıkladı.

Iraklı siyasi liderler ve Şiilerin ruhani lideri Ayetullah Ali Sistani, anlaşmanın onaylanmasından önce anlaşmanın geniş bir kabul görmesi için çaba göstermişlerdi. Şiilerin ağırlıklı olduğu Irak hükümeti, meclisteki iki Sünni bloğunun, anlaşmanın önümüzdeki yıl referanduma sunulması teklifini kabul etti.

Ancak Şiiler, Saddam'ın Baas Partisi'nin eski üyelerinin yakalanması ve mahkemeye çıkarılmasının durdurulması, Saddam'ı idama mahkum eden mahkemenin lağvedilmesi şeklindeki iki talebini Kabul etmediler.

Aralarında Meclis Başkan Yardımcısı Ali El Attiya'nın da bulunduğu bazı milletvekilleri, Sünni üyelerin bazı politik reformlar karşılığında anlaşmayı desteklemeyi kabul ettiğini açıklamasının ardından, Parlamento'daki en büyük Sünni bloğu Irak Uyum Cephesi'nin sözcüsü Salim Abdullah da 44 üyeli grubunun anlaşmaya kabul oyu vereceğini açıkladı.

Sünnilerin talepleri doğrultusunda 30 Temmuz 2009 itibariyle güvenlik anlaşmasının halkoyuna sunulacağının da metne eklenmesinin ardından, yapılan oylamada, 35 Hayır oyuna karşılık 149 Evet oyu ile anlaşma metni Irak Parlamentosunda kabul edildi. Anlaşmaya Şii lider Mukteda El Sadr grubundaki 30 parlamenter ve 5 bağımsız Parlamenter destek vermedi.

Anlaşmanın maddelerinin oylandığı saatlerde Sadr grubuna bağlı parlamenterlerin sık sık salondaki tansiyonu yükselttiği görüldü.

Amerikan askerleri 30 Haziran'a kadar Irak şehirlerinden, 1 Ocak 2012 itibariyle de tüm ülkeden çekilmiş olmasını öngören anlaşma, şimdi onay için üç üyeli Cumhurbaşkanlığı Konseyi'ne gönderilecek. Anlaşmanın burada da onaylanması bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG