Erişilebilirlik

'Kosova Parçalanamaz'


Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın egemen, bağımsız ve özgür bir ülke olduğunu belirterek, hiçbir senaryonun Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacağını iddia etti.

Resmi ziyaret için geldiği Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ağırlanan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi'nin gündeminde, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte Balkanlar'da yaşanan son gelişmeler ve ülkesinin NATO'ya üyelik süreci vardı. Topi, başbaşa ve heyetlerarası yapılan görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül'le ortak basın toplantısı düzenledi.

Topi, TBMM'nin dün Arnavutluk'un NATO üyeliği protokolünü onayladığını, Cumhurbaşkanı Gül'ün de protokolü huzurunda imzaladığını kaydederek, Gül'e ve milletvekillerine teşekkür etti. Topi, Arnavutluk’un Kuzey Atlantik İttifakı'na entegrasyonu yolunda Türkiye'nin verdiği desteği de 'tutarlı ve ısrarlı' olarak niteledi. Ülkesinin önümüzdeki yıl NATO'nun üyesi olacağına inandığını kaydeden Topi, AB üyeliği yolunda da ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi.

Gül'le yaptıkları görüşmede bölgenin durumunu da ele aldıklarını belirten Topi, Kosova'nın 17 Şubat’ta bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasından dolayı Gül'e özellikle teşekkür etti. Balkanlarda yeni bir jeopolitik durum olduğuna dikkat çeken Topi, "Kosova gerçeği geriye döndürülemez bir gerçektir. Nereden gelirse gelsin, hiçbir senaryo Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacaktır" diye konuştu.

Gül'den destek

Arnavutluk'un Balkanlar'da 'kilit ülke' olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Türkiye'nin Arnavutluk'un NATO'ya üyelik hedefini güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi. Türkiye olarak Arnavutluk'un NATO'ya üyeliği ile ilgili bütün işlemleri tamamladıklarını anlatan Gül, "Ümit ediyorum ki diğer üye ülkeler de 2009’daki zirveye kadar üstlerine düşen görevleri tamamlarlar ve Arnavutluk, zirveye tam üye olarak katılır" diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Arnavutluk silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliğinin en üst düzeyde yürütüldüğünü hatırlatan Gül, Arnavutluk ordusunun eğitim ve lojistik ihtiyaçlarının Türkiye tarafından her zaman desteklendiğini, ülkenin NATO’ya tam üyeliğiyle bu desteğin daha da ileri seviyeye taşınacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG