Erişilebilirlik

Kurtarma Paketlerinin Bedeli Yüksek


Kötü durumdaki ekonominin bazı kesimlerine tanınan kurtarma paketleri Kongre üyeleri, halk ve bazı mali gözlemcileri kaygılandırıyor.

Bloomberg haber ajansı, kurtarma paketlerinin toplam maliyetinin 7 trilyonu doları aştığını ve Amerika’da yaşayan her kişi için, 24 bin dolara mal olduğunu bildirdi. Bu para, Irak ve Afganistan savaşlarının masrafından dokuz kat daha fazla.

Kurtarma paketleriyle açıklanan paralar zor durumdaki borçlu şirketlerin borçlarının ödenmesi, sıkıntıya düşen bankaların borsa senetlerinin satın alınması, büyük şirketlere hayatta kalmaları için açılan krediler ve kötü yatırımların devlet tarafından satın alınmasına harcandı.

Bazı ekonomistler, banka ve kötü duruma düşen şirket varlıklarını, devletin çok düşük fiyatla üstlendiğini ve ilerde bunların satılarak paranın bir bölümünün geri kazanılabileceğini öne sürüyor.

Ancak bugün için kurtarma paketlerinin masrafı her geçen gün biraz daha büyüyor. Bunun en son örneği, Citibank’ın 300 milyar dolarlık batık kredilerini devletin üstlenmesi oldu.

XS
SM
MD
LG