Erişilebilirlik

Sarkozy ve Merkel'den Oto Sektörüne Destek


Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Birliği dönem başkanı Nicolas Sarkozy , Almanya Başbakanı Angela Merkel ile, Paris’te yapılan 10’uncu Franco-Alman hükümetlerarası zirvesinde bir araya geldi. İki lider, 11-12 Aralık tarihinde yapılacak zirvede Brüksel’e sunulacak 130 milyar Euro’luk ortak önlem planını görüştü. Sarkozy’nin mali krize karşı ortak fon oluşturulması önerisine halen soğuk baktığı gözlenen Merkel, parasal destekten önce harcama gerektirmeyen önlemlerin ön plana çıkarılmasında ısrar etti. İki lider ayrıca otomotiv sanayisini destekleme kararı aldıklarını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, 10’uncu Franco-Alman hükümetlererası zirve toplantısı için başkent Paris’te bir araya geldi.Toplantının ana gündem maddesini, 11-12 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği zirvesi öncesinde, iki ülkenin ekonomik krize karşı alacağı ortak önlemler oluşturdu. Global krize ilişkin temel konularda ortak bir karara varmadıkları görülen iki lider, toplantının önemli bölümünde krizden çıkış planını konuştuklarını açıkladı.

Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevinin son ayına giren Sarkozy, her ülkenin kendi durumunu göz önünde bulunduran ama birlik ile uyum içinde krizden çıkmayı öngören bir plan uygulayacaklarını yineledi. Merkel ile iki ülke endüstrisinin en önemli sektörü olan otomotiv sektörüne destek verme konusunda da uzlaştıklarını açıklayan Sarkozy, Amerika’nın otomotiv sektörünü desteklemesinin ardından, Almanya ve Fransa’nın buna seyirci kalamayacağını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamasında ise, Almanya olarak krize karşı parasal destek veren bir plan istemedikleri vurgusu ön plana çıktı. Merkel, Avrupa’nın ortak bir yanıt vermemesinin felaket olacağını belirtti ancak, para harcamayı gerektirmeyen pekçok önlem alınabileceğini belirterek, öncelikil olarak bu önlemlerin tartışılmasını istedi. Avrupa Birliği zirvesinde ele alınacak 130 milyar Euro’luk ekonomik yardım planı konusunda Sarkozy kadar heyecanlı görünmeyen ve başından beri ortak fon oluşturulmasına karşı çıkan Merkel, bu konunun Brüksel’de tartışılacağını söylemekle yetindi.

İki lider İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından önerilen ve geçici olarak KDV indirimine gidilmesini içeren öneriye katılmadıklarını da kaydettiler.

Sarkozy, İngiltere Başbakanı Brown’ın, Londra’da KDV’yi iki yıl boyunca yüzde 17.5’tan yüzde 15’e çekeceklerini duyurmasına rağmen Fransa ve Almanya’nın bu yola başvurmayacaklarını duyurdu.

Bu arada zirve sonrası yapılan basın toplantısında Merkel ile Sarkozy arasında ilginç bir atışma da yaşandı. Bir alman gazetecinin "Sayın Sarkozy sözlerini, ‘Almanya düşünüyor, Fransa harekete geçip uyguluyor’ diye bitirdi. Sayın Merkel bize Almanya’nın ne düşündüğünü açıklar mısınız?" sorusuna Merkel’in verdiği yanıt alaylı oldu. Alman Başbakanı "Harekete geçmek ile aceleci davranmak ayrı şeyler, ikisini birbirine karıştırmamak lazım," dedi. Sarkozy ise, iki ülkenin kurumlarının aynı olmadığını, birinin fiederal, diğerinin merkezi yapıya sahip olduğunu, çalışmaları arasındaki farkların da buradan kaynaklandığını dile getirerek konuğunu Brüksel’deki kritik zirve öncesi kırmamaya özen gösterdi.

XS
SM
MD
LG