Erişilebilirlik

Obama Harcamaları Kısacak


Yeni Başkan Barack Obama, Yönetim ve Bütçe Dairesi’nin başına Peter Orszag’i atadı.

Obama, Orzsag’a hükümet harcamalarını kısması ve artık bir yarar getirmeyen programları kaldırarak milyarlarca dolar tasarruf etme talimatı verdi.

Obama artan bütçe açığı ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle bütçe reformunun hayati önem taşıdığını da söyledi.

20 Ocak’ta andiçerek göreve başlayacak olan Barack Obama, kampanya merkezinin bulunduğu Chicago’da, Yönetim ve Bütçe Dairesi başkanlığına Peter Orszag’ı getireceğini açıkladı. Orzsag Kongre Bütçe Dairesi direktörlüğünü yürütüyor.

Obama, yeni atamalarını açıklarken bütçe reformunun bir seçenek değil bir gereklilik olduğunun altını çizdi. Yeni bütçe ekibini hükümet bütçesini incelemekle görevlendireceğini söyleyen Obama, harcamaların ve verimsiz hükümet programlarının kesileceğini de vurguladı: "Hükümet bütçesini tıpkı kampanyam sırasında söz verdiğim gibi sayfa sayfa, satır satır gözden geçireceğiz ve ihtiyacımız olmayan ya da mantıklı ve düşük masrafla yürütemeyeceğimiz programları kaldıracağız."

Bu Obama’nın son birkaç günde sıkıntıdaki Amerikan ekonomisine ilişkin ikinci basın toplantısı oldu. Obama, Pazartesi günü de ekonomi ekibinin temel isimlerini açıklamış; Maliye Bakanlığı’na Tim Geithner’ı, Beyaz Saray baş ekonomik danışmanlığına da Lawrance Summers’ı atamıştı.

Obama da her fırsatta yönetiminin ilk günlerinde tüm önceliği ekonomiye vereceğini vurguluyor: "Yönetime gelirken tökezlemek istemiyoruz. Hemen işe başlamak niyetindeyiz. Net eylem planlarımız olacak. Ekonomik kurtarma planıyla 2.5 milyon kişiye istihdam yaratmayı hedefliyoruz."

Şimdi Demokratlar Obama başkanlığında 500 milyar dolarlık bir maliyet getirecek ekonomik teşvik planı üzerinde çalışıyor. Bu planın, iki yıllık süreçte 2 ila 2 buçuk milyon kişinin işlerini korumasını ya da yeni işler yaratılmasını sağlaması hedefleniyor. Kongre, planın Obama’nın yemin ederek göreve resmen başlayacağı 20 Ocak tarihinde imzaya hazır hale geleceğini umut ediyor.

Bush yönetimi de krizdeki emlak sektörüne yardımcı olacak yeni bir yardım paketi açıkladı.

Amerikan hükümeti, bankaların daha çok konut kredisi açabilmelerini sağlamak için yüz milyarlarca dolarlık batık ipotek borçlarından oluşan bonoları satın alacak.

Amerikan Maliye Bakanı Henry Paulson yardım paketinin azalan tüketici harcamalarını artırmayı, kredi kartı, otomobil ve öğrenci kredisi satışlarını canlandırmayı amaçladığını da söyledi.

XS
SM
MD
LG