Erişilebilirlik

25 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times, AKP hükümetinin başlattığı reformları sürdürmemesi nedeniyle liberal aydınların sert eleştirisine uğradığını yazıyor. Haberde, özellikle başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununa bakışındaki değişikliğin aydınları hayal kırıklığına uğrattığı vurgulanıyor:

“Liberal aydınlar ve köşe yazarları, Erdoğan’ı daha milliyetçi ve Türkiye’nin güçlü ordusuyla daha yakın bir çizgiye kaymakla suçluyorlar. Liberallerin önemli bir kısmı, AKP’nin yaz aylarında kapatılmaktan kıl payı kurtulmasının ardından, Erdoğan’ın iktidarda kalmak için reformlardan vazgeçtiğini ve orduyla bir uzlaşmaya girdiğini düşünüyor. Liberallere göre, Erdoğan’ın politikasındaki değişikliğin en önemli göstergesi Hakkari’de yaptığı konuşmaydı. Liberaller, Erdoğan’ın bu konuşmada, Kürtlere ya Türk kimliğini kabul etmeleri ya da gitmeleri çağrısında bulunan milliyetçilerle aynı çizgiye düştüğü inancında.”

Washington Post gazetesi, yeni başkan Barack Obama’nın açıkladığı ekonomi ekibini güven verici buluyor. Gazete, hazırlanacak olan ekonomik canlanma paketine ilişkin şu tespitlerde bulunuyor:

“Ekonomik kurtarma paketinin büyüklüğü kadar zamanlaması ve içinde yer alacak unsurlar da önem taşıyor. Hiç kuşkusuz böylesine sıkıntılı bir dönemde, paketin bir an önce açıklanması, ekonomide bir canlanma yaratacaktır. Ancak, paketin finansmanı konusunda yaşanacak sıkıntılar ve alınacak riskler düşünüldüğünde, Obama’nın ekonomi kurmaylarına yılbaşına kadar süre tanıması çok doğru bir tavır. Kongre 3 Ocak’ta yemin edecek ve Obama 20 Ocak’ta görevi devralacak. Ekonomik durgunluk bu süre içinde de aşılmış olmayacak. Bu nedenle, alelacele bir plan hazırlamak yerine, vergi indirimleri, altyapı yatırımları ve enerji teşvikleri konularında en mantıklı önlemleri içeren bir paket hazırlanması için birkaç hafta çalışma yapmak en doğru yaklaşım olacaktır.”

Boston Globe da Obama’nın ekonomi ekibinin piyasalara güven verdiğini kaydediyor. Gazete, ekibin katı ideologlardan oluşmamasının çok önemli olduğu görüşünde:

“Ekonomiyi canlandırmak için doğrudan federal bütçeden kaynak aktarılması gerekiyor. Ortaya çıkacak olan bütçe açığı sorunu ise daha sonra çözülebilecek bir sorun olarak görülmeli. Benzer bir şekilde Bush yönetiminin zenginlere uyguladığı vergi indirimlerini kaldırmak için durgunluğun geçmesini beklemek gerekebilir. Kısa vadede hazırlanacak ekonomiyi canlandırma paketi yeterince büyük olmalı ve bir an önce hazırlanmalı. Ancak asıl önemli olan nokta paranın nereye harcanacağı.Obama, açıkladığı ekonomi ekibinin Amerika’nın en zeki insanlarından oluştuğunu söyledi. Ancak bu ekibin krizi aşmak için zekalarının tamamını hatta daha fazlasını kullanmaları gerekiyor.”

Christian Science Monitor, Irak parlamentosuna, Amerikan askerlerinin 2011 sonunda çekilmesini öngören anlaşmayı onaylaması çağrısında bulunuyor.:

“Hükümet yanlısı milletvekillerinin oyu anlaşmanın onaylanması için yeterli. Ancak daha geniş kapsamlı bir uzlaşma, Irak’ın geleceği açısından daha doğru olacaktır. Bunun için de başbakan Maliki’nin Sünnilerin taleplerine karşı daha duyarlı olması, örneğin Sünnilere yönetimde daha fazla söz hakkı vermesi gerekiyor. Kerkük’ün denetimi konusunda Sünniler ile Kürtler arasında uzlaşma sağlanması gibi sorunlarda ise hala Amerika’nın devreye girmesine ihtiyaç var. Ancak, anlaşmanın onaylanması Irak’ın egemen, bağımsız ve terörü reddetmiş bir ülke olarak Amerika ile eşit duruma gelmesini sağlayacaktır.''

XS
SM
MD
LG