Erişilebilirlik

'İlişkilerimiz Önkoşulsuz Normalleşmeli'


Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Ekim 2009'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklarken, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin önkoşulsuzolarak normalleşmesi ve sınırların ön koşulsuz açılması yönündeki isteklerini yineledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6 Eylül'de futbol maçı izlemek için Erivan'a yaptığı ziyaretin ardından Türkiye-Ermenistan arasında başlayan yakınlaşma sürecinde bir adım daha atıldı. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü dönem başkanı sıfatıyla İstanbul'a gelen Nalbantyan İstanbul'daki KEİ Sekreteryası'nı ziyaret ettikten sonra düzenlediği basın toplantısında Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Ekim 2009'da Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklayan Nalbantyan, iki ülke arasındaki aktif diyaloğun geçen Eylül ayında iki ülke milli takımlarının oynadığı maç için Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan’ı ziyaret etmesiyle başladığını kaydetti. "Bu olumlu ortamı sürdüreceğiz. İlişkilerin olumlu olduğuna inanıyorum" diyen Nalbantyan, Türk-Ermeni ilişkilerinin 'önkoşulsuz' normalleşmesinden yana olduklarını, sınırın da 'önkoşulsuz' açılmasını istediklerini dile getirdi. Ermenistan'ın bu konularda adım atmaya hazır olduğunu vurgulayan Nalbantyan "Bu adımların atılması her iki tarafın da çıkarınadır. Bu bir iyilik değildir" diye konuştu.

Nalbantyan, sözde Ermeni soykırımı iddialarının araştırılması için Türkiye'nin 'ortak tarih komisyonu' kurulmasına ilişkin önerisini değerlendirirken, sınırların açık olması durumunda tarafların daha rahat çalışabileceğini kaydetti. Tarafların, karşılıklı görüşülecek konuları bir zaman çizelgesine bağlamasının da 'kolay' olduğunu belirten Nalbantyan, detaylar üzerindeki görüşmelerin zaten başladığına da vurgu yaptı. Ermeni diasporasının 'soykırımın tanınması' yönündeki faaliyetlerinin son bulması için herhangi bir telkinlerinin olmayacağını da dile getiren Nalbantyan, Karabağ sorununun diyalogla çözümü için Moskova'da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin ortak bir deklarasyon açıklamalarının çok önemli olduğunu vurguladı.

Nalbantyan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la da akşam yemeğinde biraraya geldikten sonra Türkiye'den ayrıldı.

XS
SM
MD
LG