Erişilebilirlik

Zimbabve Annan ve Carter'a İzin Vermedi


BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan ile ABD eski Başkanı Jimmy Carter’a Zimbabve’ye giriş izni verilmedi. Annan ve Carter, insan hakları savunucusu Graca Machel’l e birlikte bugün Zimbabve’yi ziyaret ederek, ülkede baş gösteren kolera krizini yerinde inceleyecekti. Ancak Johannesburg’da bir açıklama yapan Kofi Annan, Zimbabve hükümetinin, heyetle, insani çalışmaları konusunda işbirliği yapılmayacağını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Robert Mugabe hükümetinin, heyetin vize başvurusunu reddettiği bildirildi.

Hükümet yetkilileri, Annan ve Carter’ın siyasi maksatlarla ülkeyi ziyaret etmek istediği görüşünü savunuyor. Yetkililer, heyetin, Mugabe’ye rakip olan demokratik Değişim Hareketi’ne destek verdiğini de öne sürüyor.

Ancak hükümet yetkilileri eski Başkan Jimmy Carter ile BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın liderliğindeki heyetin engellendiği yolundaki haberleri reddetti. Hükümet sözcüsü, heyetten ziyareti başka bir tarihe almasını istediklerini belirtti.

Başkan Bush’tan Sert Çağrı

Bu arada APEC Zirvesi için Peru’da bulunan Başkan Bush, Devlet Başkanı Robert Mugabe yönetimine son verilmesi çağrısında bulundu. Bush, konuyla ilgili açıklamasında Mugabe hükümetinin meşru olmadığını; halkın yeni bir lideri tercih ettiğini sekiz ay önceki seçimlerde açıkça ortaya koymasına rağmen baskı rejimini sürdürdüğünü belirtti.

XS
SM
MD
LG