Erişilebilirlik

İngiltere'den Suriye'ye Üst Düzeyde Ziyaret


İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Suriye’nin Orta Doğu’da istikrarı sağlamada büyük bir rol oynayabileceğini söyledi.

Miliband bu açıklamayı bugün Şam’da Suriyedevlet başkanı Beşar Esad ile görüştükten sonra yaptı.

Bir yıldan fazla Suriye dışişileri bakanı ile temas halinde olduğunu belirten Miliband, 2001 yılından beri Şam’ı ziyaret eden üst düzeyde ilk İngiliz yetkili oluyor.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Londra’ya giden İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Ortadoğu Barışı için Suriye’ye mesaj gönderdi. Peres Şam barış istiyorsa Lübnan’daki üslerini boşaltmalı dedi. Öte yandan Şam’da bulunan İngiliz Dışişleri Bakanı ‘da bölgede barış için temaslarda bulunuyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Londra’da yaptığı görüşmelere devam ederken İngiliz radyosu BBC ‘ye verdiği demeçte Suriye ile barış konusundaki şartını dile getirdi. “Suriye eğer İsrail ile barış istiyorsa Lübnan’daki üstlerini boşaltmalıdır zira bu üsler İran tarafından kullanılıyor” diyen Peres aksi takdirde İsrail ‘in Golan tepelerinden çekilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Mülakatta Ortadoğu Barışı hakkındaki genel soruları da yanıtlayan Peres Barak Obama’nın bu süreç için ‘iyi bir şans’ olduğunu da kaydetti. Barak Obama ile aynı tarafta olduklarını ve hiçbir uyuşmazlık göstermediklerine inandığını da ekleyen Peres Filistin ile görüşmeler sonuçlandığında Ortadoğu’nun genelinde bir barış olacağına da inandığını söyledi.

Haftasonuna kadar Londra’da kalacak olan İsrail cumhurbaşkanı İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Kralice Elizabeth‘in de aralarında olacağı bir dizi yetkili ile görüşmeler yapacak.

Öte yandan Peres’in ziyaretine eş zamanlı olarak Suriye’ye resmi bir ziyarette bulunan İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband , Devlet Başkanı Besar Esad ile görüşmesinin olumlu geçtiğini söyledi.

Son 7 senede Suriye’yi ziyaret eden en üst düzey diplomat olan Miliband Suriye’nin bölgedeki huzurun sağlanmasında en önemli rola sahip olduğunu kaydetti.

Suriye ziyareti öncesinde İsrail ve Filistin’de temaslarda bulunmuş olan Miliband Suriye İsrail barışı hakkında net açıklamalarda bulunmazken Şam’a Kudüs’ten mesaj götürdüğünü de ima etti. Suriye ve İran arasındaki yakınlığın, özellikle de İran in nükleer programının dümya ülkelerine rahatsızlık verdiğini belirten Miliband “ bölge barışı ile ilgilenen tüm ülkeler bölgedeki nükleer yapılanmalar konusunda da birşeyler yapmalı’ şeklinde konuşarak Batı’ nın İran ‘ın nükleer faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı bir kere daha dile getirdi.

XS
SM
MD
LG