Erişilebilirlik

Kaçırılan Tanker Somali'de


Afrika açıklarında kaçırılan 2 milyon varil petrol yüklü Suudi tankeri Somali’nin Harardhere limanında demirledi.

Amerika Savunma bakanlığı yetkilileri Amerika’nın sesi’ne korsanların tankeri bu limana götürdüğünü doğruladı.

Başkent Mogadişu’nun 300 kilometre kuzeyindeki Harardhere limanı korsanların kalesi olarak biliniyor.

5’inci Filo sözcüsü, Suudi tankerinin Kenya’nın 800 kilometre açığında kaçırıldığını ve bu bölgede korsanların faaliyet göstermediğini bildirdi.

Bu arada Somalili korsanlar, bugün Aden açıklarında Hong kong bandıralı bir şilebi daha kaçırdı.

NATO'nun Yetkisi Yok

Korsanların Somali açıklarındaki faaliyetleri hız kesmeden sürerken bölgede savaş gemileri bulunan NATO, gelişmeleri çaresiz bir şekilde izliyor. Korsanlar gemi kaçırırken etkisiz kalmakla eleştirilen NATO, kaçırılan gemilere müdahale etmelerinin mümkün olmadığını duyurdu. Bunun nedeni ise şu an bölgede bulunan NATO gemilerine verilen yetkinin bu tür bir müdahaleyi kapsamaması.

Aden Körfezi ve Somali açıklarında şu an 4 NATO savaş gemisi görev yapıyor. Yunanistan ve İtalya’ya ait iki savaş gemisi Dünya Gıda Programı çerçevesinde Somali’ye gıda taşıyan gemilere eşlik ediyor. Türk fırkateyni Gökova ve bir İngiliz savaş gemisi ise bölgede devriye gezerek korsanlar açısından caydırıcı bir etki yaratmaya çalışıyor.

NATO Sözcüsü James Appathurai, konuyla ilgili olarak verdiği brifingde son olarak kaçırılan Sirius Star adlı tankerin Kenya’nın 830 kilometre güneydoğusunda korsanların eline geçtiğini söyledi. Bu nokta korsanların rutin faaliyet alanlarının oldukça dışında kalan bir bölge. Appathurai, “Eğer NATO gemileri kaçırma aşamasında bölgede olsaydı müdahale edebilirlerdi. Ancak NATO gücünün kaçırılan bir gemi için devreye girerek mürettebatı kurtarma yetkisi yok” dedi.

Appathurai, NATO gücünün ana görevinin devriye gezmek ve caydırıcı etki yaratmak olduğunun altını çizdi. NATO Sözcsü, bu çerçevede özellikle Somali’ye gıda maddesi taşıyan gemiler için güvenli bir geçiş kuşağı oluşturulduğunu söyledi.

NATO yetkilileri, bölgeye ne kadar gemi gönderilirse gönderilsin korsanların faaliyetlerini yüzde 100 oranında engellemenin çok güç olduğu görüşündeler. Bunun nedeni ise bölgeden yılda 20 bin ticari gemi geçiyor olması. Bu yıl korsanların faaliyetlerinde yüzde 70 oranında bir artış tespit edildiğine dikkat çeken yetkililer, kaçırılan gemiler için elde edilen fidye miktarının da 100 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ediyorlar.

Konu NATO’nun en yüksek askeri karar organı olan Askeri Komite’nin de gündeminde. Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un temsil edeceği toplantılarda her ne kadar öncelikli konuyu Afganistan oluştursa da NATO deniz gücünün yürüttüğü operasyonlarla ilgili değerlendirmeler de yapılacak.

Avrupa Birliği de geçtiğimiz günlerde aldığı bir karar doğrultusunda aralık ayında bölgeye yedi kadar gemiden oluşacak bir güç göndermek için hazırlıklarını sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG