Erişilebilirlik

ABD G-20 Zirvesinin Ardından Umutlu


Bush yönetimi, 20’ler Grubu zirvesinin, dünya finans krizinin üstesinden gelmeyi sağlayacak uluslararası ortak çabaların temellerini attığını belirtiyor. Ticaret Bakanı Carlos Gutierrez liderlerin, finans sistemini derhal kuvvetlendirecek somut kararlar almadığını, ancak bir formül bulma yönünde işbirliği yarattıklarını söyledi.

Gutierrez, "Önemli olan 20’ler Grubu liderlerinin bir araya gelmesi ve uzun dönemli bir gündem üzerinde anlaşmasıdır. Tek bir toplantı, dünyanın karşılaştığı sorunu çözmeye yetmez. Fakat liderler prensipler üzerinde anlaştı, yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdı, ve bir süreç üzerinde görüşbirliğine vardı. Bunun çok önemli bir adım olduğuna inanıyorum," diye konuştu.

Amerika Ticaret Bakanı, Başkan Bush’un, aşırılık ve yolsuzlukları önlemek için dünya piyasaları üzerinde bir denetim mekanizmasının kurulması konusunda öteki liderlerin fikirlerine katıldığına da işaret etti. Ancak bakan, Bush’un, serbest piyasa sisteminin korunması konusunda ısrarcı olduğunu da kaydederek, "Serbest piyasa sermaye sistemini değiştirmeye değil kuvvetlendirmeye çalışıyoruz. Bugünkü gibi büyük bir sorunla karşılaşınca, aşırıya gidip piyasalar üzerinde aşırı denetim yaratma tehlikesi olabilir. Bu bakımdan dikkatli olmamız gerekiyor. Bir dengeyi bulmamız ve aşırı denetim yaratmaktan kaçınmamız gerekiyor. Aşırı denetime gittiğimiz takdirde, bundan beş yıl sonra geriye dönüşlerde çok zorlanabiliriz," diye konuştu.

20'ler Grubu zirvesi tüm dünyadan kötü ekonomik haberlerin alındığı bir ortamda yapıldı. Geçen hafta Almanya resmen ekonomik durgunluğa girdi. Amerika’da işsizlik başvuruları rekor düzeylere çıktı ve Çin’de ekonomik büyüme düşmeye başladı.

XS
SM
MD
LG