Erişilebilirlik

ABD'nin İlk Afrika Kökenli First Lady'si


20 Ocak’ta Barack Obama başkanlık görevini resmen devraldığında eşi Michelle Obama da Amerika’nın ilk Afrika kökenli “first lady”si olacak. Harvard hukuk fakültesi mezunu olan Michelle Obama, eşi Barack Obama’yla Chicago’da birlikte çalıştıkları bir hukuk firmasında tanıştı. Her ikisi de başarılı birer avukattı. Daha sonraları Barack Obama siyasete atılmaya karar verirken, Michelle Obama sosyal çalışmalara ağırlık verdi.

Amerika’nın yeni “First Lady”si, eşi ve iki kızı Malia ve Sasha’yla birlikte Amerika’nın en saygın evine yerleşmeye hazırlanıyor. Beyaz Saray’a yerleşmek, Michelle Obama’nın yaşamındaki ilk büyük başarı değil. Michelle Obama çocukken ailesi, Chicago’da sadece beyazların yaşadığı bir semte taşınmış. Yeni “first lady” üzerine bir biyografi yazan Liza Mundy, bu siyah ailenin beyazlarca hoş karşılanmadığını söylüyor: “Michelle Obama’yı en çok etkileyen deneyimlerden biri, ailesi ekonomik fırsatları değerlendirip sosyal statü merdivenini tırmanırken, daha güzel bir semte taşındığı zaman burada yaşayan beyazlardan kabul görmemesiydi.”

Michelle daha sonra Amerika’nın en saygın üniversitelerinden Princeton’un ilk siyah öğrencilerinden biri olmuş. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Michelle, Chicago’nun en ünlü hukuk bürolarından birinde çalışırken Barack Obama’yla tanışmış. Michelle Obama, kendisi ve ailesinin, birçoklarına örnek olacağını biliyor: “Özellikle daha önce kendilerini hiçbir zaman önemli görmeyen siyah kız ve erkek çocuklar için ailemiz, çok önemli bir sembol haline gelecek.”

Liza Mundy, Obama ailesinin siyah ırkla özdeşleştirilen bazı önyargıları da yıkacağını söylüyor: “Amerikalıların kafalarında Afrika kökenli siyah Amerikalılara ilişkin birçok önyargı var. Obama ailesi, bu önyargıların silinmesinde büyük rol oynayabilir.”

Seçim kampanyası sırasında Michelle Obama, eşinin başarısı üzerine söylediği “Bir yetişkin olarak kendi ülkemle ilk kez gurur duyuyorum” sözleriyle tepki toplamıştı. Vatansever olup olmadığı tartışılmaya başlanınca Michelle Obama, sözlerine açıklık getirip kampanyada biraz geri plana çekildi.

Liza Mundy, First Lady’nin, Obama döneminde siyasette doğrudan etkili olmayacağını söylüyor. Ancak Michelle Obama, işçi ve asker ailelerini desteklemesiyle tanınıyor. Yakın arkadaşı Angela Acree, Michelle Obama’nın en büyük tutkusunun kızlarını iyi yetiştirmek olduğunu söylüyor. Meslek sahibi bir kadın da olsa, Michelle Obama’nın Beyaz Saray’da geleneksel eş ve anne rolünü üstleneceğini söylemek mümkün.

XS
SM
MD
LG