Erişilebilirlik

Kürtler Uluslararası Güvence İsteyebilir


Irak'taki Kürtler ABD ile Stratejik Güvenlik Anlaşması imzalanmazsa uluslararası güvence talebinde bulunacaklarını açıkladı. Resmi bir açıklama yapan Irak Parlamentosu üyesi Mahmut Osman Türkiye ve İran'ın olası saldırılarına karşi uluslararası güvence isteyeceklerini belirtti. Osman, Irak ile ABD arasında güvenlik anlaşması imzalanmaması durumunda Kürtler'in uluslararası güvenceye ihtiyaçları olacağını öne sürdü. Osman bölge ülkelerinin bölgede gözü olduğunu ileri sürerek Türkiye ya da İran'ın ani bir olası saldırısına karşı Birleşmiş Milletler, Amerika ya da diğer uluslararası güçlerden güvence isteyeceklerini söyledi.

Bir diğer Kürt parlamenter Adil Berwari de Irak ile ABD arasında güvenlik anlaşması sürecine bölgesel müdahale olduğunu öne sürdü. Anlaşmaya müdahale eden ülkelerin Irak'ın çıkarı için bunu yapmadığını söyleyen Berwari, bu ülkelerin kendi siyasi emelleri için çalıştığını söyledi. ABD dönüşü basın mensuplarıyla biraraya gelen Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de ABD ile Güvenlik ve Strateji Anlaşması imzalanmaması durumunda Irak'ın bir iç savaş tehdidiyle karşılacağını dile getirerek, "ABD ordusunun çekilmesi durumunda, Irak ordusunun şu anki durumu itibariyle Irak'ın sınırlarını korumasının zor olacağını düşünüyorum, ülkedeki terör örgütleriyle başa çıkmak da çok güç olacaktır. Bunun için anlaşmanın imzalanmasını çok önemsiyorum. Ancak korkarım ki hükümet ABD ile güvenlik anlaşmasını imzalamayacak'' demişti.

Bağdat ile Kürtler arasındaki sorunlar Irak Federal Mahkemesine gidecek

Kürt yetkililer, Irak Hükümeti'yle aralarındaki sorunların çözümsüz kalması halinde federal mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yaşanan, "milis" ve "anayasa değişikliği" anlaşmazlığına dikkati çeken Kürt yetkililer, Bağdat ile Erbil arasında askıda kalan sorunların çözümsüzlüğüyle ilişkilerin daha gergin bir hal aldığını söylüyorlar.Irak Parlemantosunun Kürt kökenli üyesi Abdulbari Zebari; "Bölgesel Kürt Hükümetinin Bağdat ile olan sorunları anayasal çözüme bağlıdır" dedi, ancak Bağdat'ın çözümsüzlükte dayatması durumunda, "sorunu federal mahkemeye götüreceğiz" ifadesini kullandi.

Irak Anayasası'na göre bölge yönetimlerinin yetkilerinin belirlendiğini hatırlatan Zebari, "Kürt Yönetimi'nin işleyişi de bu anayasaya göredir. Kürtlerin anayasal haklarının ihlal edilmesi halinde, federal mahkemeye başvurarak haklarımızı savunacağız" diye konuştu. Bir diğer Kürt Parlamenter Muhammed Halil de, Bağdat-Ebil arasındaki sorunların federal mahkemeye gitmesinin uzak olmadığını ifade etti. Halil, "Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında oluşturulan 5 ayrı sorunları inceleme komisyonunun çözüm konusunnda başarılı olması halinde, federal mahkemeye başvurmaktan vazgeçilir" dedi.

XS
SM
MD
LG