Erişilebilirlik

Kadın Erkek Eşitsizliği Azalıyor


Yeni bir rapora göre, kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlik tüm dünyada azalıyor. Kuzey Avrupa ülkeleri, kadın erkek eşitliğinde en ileri durumda. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı raporda, kadın erkek eşitliğini ölçen endekse göre, 130 ülke içinde kadın erkek eşitliğini en ileri derecede sağlayan ülkenin Norveç olduğu görülüyor… Listenin en alt sıralarını da Suudi Arabistan, Çad ve Yemen paylaşıyor.

Norveç, Finlandiya ve İsveç, kadın erkek eşitsizliğini yüzde 60 oranında yenmiş bulunuyor. Buna karşılık, listenin en altında bulunan Yemen iki cins arasındaki eşitsizlik uçurumunu, sadece yüzde 50 oranında doldurabilmiş.

130 ülkeden toplanan verilere göre, dünya kadın erkek eşitliğini sağlama yönünde epeyce yol almış bulunuyor.

Raporun yazarlarından Saadia Zahidi, eğitim ve sağlık alanlarında kadın erkek eşitsizliğinin tüm dünyada çok azaldığını söylüyor:

'Bu veriler, bir bütün olarak bakıldığında, dünya kadınlarının, hemen hemen erkekler kadar eğitilmiş ve sağlıklı olduğuna işaret ediyor. Fakat karar alma ve ekonomik yaşama katılma açısından kadın erkek farkının hala çok büyük olduğunu görüyoruz.'

Rapor, kadın erkek eşitliğini daha yüksek derecelerde sağlamış olan Almanya, İngiltere ve İspanya’nın, bu yıl biraz gerilemekle birlikte hala eşitliğin en yüksek olduğu 20 ülkenin arasında kaldıklarını da belirtiyor. Listenin en altındaki ülkelerden Benin, Suudi Arabistan, Çad ve Etiyopya ise geçen yıla göre geriledi.Afrika ülkeleri genellikle listenin en altında yer almakla birlikte, Mozambik ve Lesotho, cinsler arası eşitliği en yüksek düzeylerde sağlayabilen ilk 20 ülkenin arasına girmeyi başarmış bulunuyor. Bu iki ülkeyi ön sıralara, siyasi hayata katılım taşıyor. Bu iki Afrika ülkesi, kadınların siyasete katılımı konusunda, 27’inci sıradaki Amerika’dan bile önde.

Cinsler açısından eşitlik yönünde, Amerika geçen yıla kıyasla biraz ilerleme göstermiş bulunuyor. Zahidi ,Amerika’nın, sağlık ve eğitim alanlarında cinsler açısından eşitsizliği en aza indiren ülkelerden biri olduğuna işaret ediyor. Ancak uzman siyasi güce sahip olma açısından farklı bir gelişmeye işaret ediyor:

'Ekonomik katılım açısından Amerika cinsler arası eşitsizliği yüzde 75 oranında kapatmış bulunuyor. Bu konuda Amerika 130 ülke arasında 12’inci durumda. Ekonomik katılım açısından Amerika İsveç, Norveç, Danimarka ve İzlanda’dan iyi durumda gözüküyor. Fakat kadınların siyasi güce sahip olmaları açısından bakıldığında, Amerika dünyada 54’üncüsırada ve açık büyük.Bu ikisinin ortalamasına bakarsak siyasi güç Amerika’yı ortalamanın altına düşürüyor.'

Rapora göre, 57’inci sıradaki Çin geçen yıla oranla 17 puan öne geçti. Çin’e bu ilerlemeyi, kadınların eğitim, ekonomik katılım ve siyasi güç açısından güçlenmeleri kazandırdı.

Rapor kadın erkek eşitsizliğini kapatmadaki başarının, ülkelerin ekonomik gelişmesiyle paralel gittiğini de ortaya koyuyor. Rapor, kadınların ekonomik yaşama katılabildiği ülkelerin, dünyada rekabet güçlerinin de arttığını vurguluyor.

XS
SM
MD
LG