Erişilebilirlik

Talabani'den Kerkük'e Çözüm Önerisi


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kerküklüler’in kardeş olma zamanı geldiğini, Kerkük sorununun çözümü için "Kerkük kökenli bir çözüm" üretmeleri gerektiğini söyledi. Kerkük'te Kürt, Türkmen ve Arap aşiretlerinden silahlı savunma meclisi oluşturmak isteyen lrak Başbakanı Nuri El-Malki, Bölgesel Kürt Yönetimi'den konu hakkındaki "tehdit" içeren açıklamalardan kaçınmasını istedi.

Irak Devlet Baskanı Celal Talabani, Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı konutunda Irak Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya ve beraberindeki heyeti kabulünde tüm Kerkük halkının kardeşçe yaşaması, kendi aralarındaki işbirliğini arttırmaları, davalarında bir çözüme ulaşmaları için ortak çalışmaları ve birlikte mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

Irak Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Talabani’nin, Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki kardeşlik bağını övdüğünü ve Türkmenler'in siyasi, idari ve iktisadi her tür desteği hakkettiğini vurguladığı belirtildi.

Talabani, görüşmede, Kerkük'teki sivil toplum örgütlerinin birleştirilmesi ve bu şehirde yaşayan Türkmen, Kürt ve Araplar arasında ticari ve iktisadi ilişkiler olması zaruretine dikkati çekti.

Görüşmeyi Denge Azad'a değerlendiren Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, “Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye Kerkük sorununun çözümünün Erbil ve Bağdat arasında kalmasından Kerküklüler’in zarar gördüğünü dile getirdik ve bu sebeple Kerkük kaynaklı bir çözüm önerdik" dedi.

Talabani'nin de bunu desteklediğini kaydeden Sarıkahya, "Kerkük'teki sıkıntıların giderilmesi için sivil toplum örgütlerinin birleştirilmesi ya da ortak hareket etmeleri gerektiğine dikkat çektik. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda da bize destek verdi. En yakın zamanda Kerkük'ü ziyaret edeceğini ve Kerkük'te yaklaşık 2 hafta kalacağını ve bu süre zarfında sivil toplum kuruluşlarını birleştirmek için çalışacağını söyledi. Sivil toplum kuruluşlarını birleştirme çalışmalarında kendisiyle birlikte hareket etmemizi istedi" diye konuştu.

Maliki: "Kürtler, tehdit etmekten vazgeçsin"

Kerkük'te Kürt, Türkmen ve Arap aşiretlerinden silahlı savunma meclisi oluşturmak isteyen lrak Başbakanı Nuri El-Maliki, Bölgesel Kürt Yönetimi'den konu hakkındaki "tehdit" içeren açıklamalardan kaçınmasını istedi.

Başbakan Maliki, Kerkük'te lrak ordusu dışında yeni bir silahlı meclis oluşturma yönündeki kararına karşı büyüyen tepkilere yanıt verdi.

Maliki, Kürtlerin Kerkük'te silahlı savunma meclisi oluşturma girişimiyle ilgili tepkileri konusunda yaptığı yazılı açıklamada, "Kürt partileri, basında çıkan tehdit içerikli açıklamalardan kaçınmalı" dedi.

Irak Başbakanı El-Maliki, Kerkük'te oluşturulmak istenen "Savunma Meclisi"nin lrak'taki diğer vilayetlerin savunması ve güvenliği için de gerekli bir adım olduğunu savundu.

Maliki, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüroları'nın savunma meclisine karşı oldukları yönünde yayınladıkları ortak bildiriyi "tehdit" olarak algıladığını ve bildirinin kendisini kaygılandırdığını söyledi.

KDP ile KYB'nin programının ülkenin yüksek çıkarlarıyla uyuşmadığını kaydeden Maliki; "Çünkü, bu meclisler her iki Kürt partisinin programı üzerinde tehdit olacaktır" dedi.

Bu arada, KDP Politbüro üyesi Mahmut Muhammed ise konu hakkında Irak'ın kuzeyinde yayın yapan Denge Azad basın kuruluşuna yaptığı açıklamada, Maliki'nin büyük bir çıkmaz içinde olduğunu savunarak, Maliki'nin bu girişimini, Şii ve Sünni partilere karşı kendisini güçlendirme çabası olarak değerlendirdi.

"Maliki'nin bu adımı sadece Kürt partilerini kapsamıyor" diyen Muhammed, lraklı bir çok Arap partisinin de Maliki ile aynı sorunu yaşadığını belirtti.

Bu arada Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkanı Salih Mutlak, Kürtlerden lraklı siyasi çevrelerle ilişkilerini gözden geçirmelerini istedi.

Mutlak; "Kürtler eğer lraklı siyasi parti ve gruplarla olan müttefikliğini gözden geçirmezse, gelecekte bu müttefiklik Kürt karşıtlığına dönecek" dedi ve lrak hükümeti'nin birgün Kürtlere karşı durma olasılığından söz etti.

Kürtlerden lrak'ın çıkarlarını dikkate almasını da isteyen Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkanı Salih Mutlak; "Kürtler(in sadece lrak'ın şu anki sorunları değil, gelecekte yaşanabilecek sorunları da göz önünde bulundurması gerekiyor" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG