Erişilebilirlik

Washington G20 Zirvesine Hazırlanıyor


Tüm dünyanın gözleri bu hafta sonu Washington’da yapılacak ekonomik zirveye çevrilmiş durumda. Zirve, 20’ler grubu diye bilinen ülkelerin devlet ya da hükümet başkanlarını ilk kez biraraya getiriyor. Toplantıya Başbakan Tayyip Erdoğan da katılacak.

1999 yılında kurulan 20’ler grubu, zengin sanayi ülkeleriyle kalkınmakta olan ülkelerden oluşuyor. Grupta, G-7 üyesi Amerika, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'yla birlikte, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika ve Suudi Arabistan bulunuyor.

Başkan Bush’un davetiyle Washington’a gelen liderler tüm dünyayı felç eden ekonomik krizi görüşecek. Davetli ülkelerin temkinli açıklamaları, zirveden beklentilerin büyük olmadığı şeklinde yorumlanıyor. Zirvenin sadece 5 saat süreceğine ve Amerika’da yönetim değişikliğine dikkati çeken uzmanlar da, zirveden uzun vadeli ve somut kararlar beklemiyor.

Dünya borsaları son bir kaç ay içinde toplam 25 trilyon dolar değer kaybetti, milyonlarca kişi işsiz kaldı. Sadece Amerika’da işsiz sayısı geçen ay 10 milyonu aştı. Halkın ekonomik kaygılar nedeniyle tüketimi azaltması, piyasayı daha da yavaşlattı.

Amerika Maliye Bakanlığı’nın eski yetkililerinden Ted Truman, toplantıya 7’ler grubu yerine 20’ler grubu liderlerinin davet edilmesinin, sorunun küresel boyutunu yansıttığı görüşünde.

Yediler grubunun son 30 yıldır her yıl ekonomik zirve yaptığını hatırlatan Ted Truman, bundan böyle G-7’nin arka planda kalacağını, dünya ekonomisinin yüzde 75’ini temsil eden 20’ler grubunun ön plana çıkacağını tahmin ediyor.

Wing Thye Wood adlı başka bir uzman da, zirvede somut kararlar alınmasının şart olduğunu söylüyor. Washington’daki Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda çalışan uzman, dünyanın mali bir felaketle karşı karşıya kalmaması için alınacak önlemlerin, uyum içinde uygulanması gerektiğini de vurguluyor.

Amerikalı uzman, hükümet harcamalarının arttırılmasını, faiz oranlarının düşürülmesini ve ihracat teşvik kredilerinin geçici olarak askıya alınmasını tavsiye ediyor.

Başkan Bush, zirve için Washington’a gelen konuklar onuruna bu akşam Beyaz Saray’da bir yemek verecek. Yarın da başkentteki Ulusal İnşaat Müzesinde yapılacak görüşmelerde, küresel finans krizine karşı çözüm yolları aranacak, mevcut mali sistemin rehabilitasyonuna yönelik öneriler gözden geçirilecek. Zirvenin kapanışında ortak bir bildiri yayınlanması bekleniyor.

Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacağı için Barack Obama zirveye katılmayacak. Obama’yı, Clinton döneminde Dışişleri Bakanı olan Madeleine Albright’la Cumuhuriyetçi Partili eski milletvekili Jim Leach temsil edecek. Ancak Albright ve Leach’in görüşmeleri izlemekle yetinecekleri, konuk liderlerle temaslarının da zirve dışında yapılacağı öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, bugün Brookings Enstitüsü ve Ulusal Basın Kulübü’nde konuşma yapacak. Erdoğan’ın da Albright’la görüşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG