Erişilebilirlik

Göbek Bağı Hayat Kurtarıyor


Her bebek doğduğunda ileride yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı hayatını kurtarabilecek bir kaynakla dünyaya geliyor. Bu kaynak ana rahminde anneden bebeğe gıda taşıyan göbek bağından başka bir şey değil. Araştırmacılar göbek bağının içindeki kanın bir çok ölümcül hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini söylüyor.

Sanayileşmiş ülkeler arasında Amerika en yüksek doğum oranına sahip ülkelerin başında geliyor. Ancak Amerika’da bile çoğu zaman anneden bebeğe gıda ve oksijen taşıyan bu kan, göbek bağı kesildiğinde çöpe atılıyor. Houston’daki Anderson Kanser Merkezi’nden Doktor Elizabeth Shpall bu kanın ne kadar değerli olduğu bilen annelerin sayısının çok az olduğunu söylüyor. Shpall, “Amerika’da doğum yapan kadınların çoğu bu kanın yararlarının farkında değil ve bu bizi çok üzüyor,” diye konuşuyor. Sağlıklı annelerde göbek bağı kanı kök hücre açısından çok zengin ve bu kök hücreler hayat kurtaran kırmızı ve beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşebilir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen dolaşımını sağlıyor. Beyaz kan hücreleriyse enfeksiyonlara karşı vücudu koruyor. Trombositler de kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak kan kaybını önlüyor. Göbek bağı kanı başta kan kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerini ve bağışıklıkla ilgili ya da genetik rahatsızlıkları önlemekte değerli bir kaynak.

Örneğin 13 yaşında kan kanserine yakalanan Jesus Santoyo’nun hayatını kendisine bağışlanan göbek bağı kurtarmış. Şimdi kendisi de başkalarına yardım etmek istiyor. Yeni anne babalar arasında ailelerinde çıkabilecek acil bir rahatsızlığa karşı göbek bağı kanını saklama eğilimi var. Ancak bu, nakilden yararlanabilecek büyük kardeş olmadıkça tavsiye edilmiyor. Duke Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doktor Joanne Kurtzberg şöyle açıklıyor: “Bir çocuğun kendi göbek bağı kanından yararlanma şansı 20 binde 1’le 200 binde bir arasında değişiyor.”

Bu kanı saklamak pahalı, ancak bağışlamak bedava. Kanı saklamak ve ihtiyacı olanlara vermek üzere kurulmuş kan bankaları var. Doktor Kurtzberg bu kanın bağışlanmasının eşsiz bir armağan olduğunu söylüyor. Kurtzberg, “Bu biyolojik olarak aktif bir madde. Başka hiçbir kullanımı yok ama bir hayat kurtarabilir,” diyor. Amerika’da göbek bağı kanı saklayan 20 kan bankası var. İki uluslararası kayıtlı bankaysa saklanan kanla ilgili bilgi sağlıyor. Göbek bağı kanını vermek, anne ya da bebek için hiçbir sağlık riski taşımıyor. Annelerin yüzde 95’i, “yararını bilseydik bağışlardık” diyor.

XS
SM
MD
LG