Erişilebilirlik

Deniz Yosunundan Biyoenerji


Amerika’nın kuzey batısındaki Washington eyaletinde bir yatırım şirketi suda yaşayan yosunların biyoenerji yapımında önemli bir kaynak olacağını düşünüyor.

Biyoyakıt ve benzine katılan maddelerin yapımında en çok kullanılan bitkilerin başında mısır geliyor. Ancak araştırmacılar mısıra alternatif olacak daha ucuz ve verimli kaynaklar bulmaya çalışıyor. Yıllardır yeşil yosunları inceleyen Washington Üniversitesi’nden Rose Ann Cattolico'ye göre yeşil deniz yosunları bu alternatif kaynak olabilir.

Yosunların birden çok türü var. Örneğin tek hücreli yosunlar ve Amerika’nın okyanus kıyılarında rastlanan, kelp olarak da bilinen kahverengi yosunlar bu türlerin başında geliyor. Araştırmanın sponsorlarından Allied Minds yatırım şirketinin başkan yardımcısı Erick Rabins, “Yosunlardan biyoyakıt elde etmek belki her yerde mümkün olmaz ancak birçok yerde yapılabilir,” diyor.

Washington Üniversitesi’nden Dr. Rose Ann Cattolico araştırmasını en çok umut vadeden birkaç yosun türü üzerine yoğunlaştırmış. Cattolico ve ekibi sıkı kontrol altında tutulan ortamlarda küçük şişelerde yosun yetiştiriyor. Dr. Cattolico, “En çok yağ elde edebileceğimiz özel organizmayı bulmaya çalışıyoruz. Bu organizmanın çok hızlı büyümesi ve istediğimiz ölçüde yağ barındırması gerekiyor,” diye konuşuyor.

Yosun yetiştirmek için tarım arazisine ihtiyaç yok. Atık sularda hızla büyüyen yosunlar, petrol gibi fosil yakıtlara alternatif bir enerji kaynağı olabilir. Rose Ann Cattolico’ya göre Kuzey Kutbu’nda petrol aramak için sondaj yapmaktansa yatırımlar bu tür alternatif enerji kaynaklarına ayrılmalı. Cattolico, yosun bazlı biyoyakıtların bir gün, günümüzün enerji sorunlarına çözüm olacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG