Erişilebilirlik

ABD - Irak Anlaşması'nda Sona Doğru


Uzun görüşmeler ve karşılıklı itirazlar ardından onay sürecine giren bildirilen ABD - Irak Güvenlik Anlaşması'nın ayrıntıları belli oldu.

Bugün Irak basınına yansıyan 24 sayfalık anlaşma metninde, "Irak toprakları, karasuları ve hava sahası, bir başka ülkeye karşı saldırı amacıyla veya böyle bir saldırıda geçiş noktası olarak kullanılamaz" ifadesi dikkat çekiyor.

Irak'taki ABD güçlerinin geçen ay Suriye'ye saldırıda bulunmaları üzerine Bağdat yönetimi bu maddenin anlaşmaya eklenmesi konusunda ısrarcı olmuştu.

Basına yansıyan anlaşmaya göre, ABD askerleri 30 Haziran 2009 tarihinden itibaren tüm kentlerden çekilecek, 31 Aralık 2011 tarihinde de ülkeyi tamamen terk edecek.

Eski taslakta ise 31 Aralık 2011 tarihinden sonra da eğitim amacıyla kalmaları konusunda Irak hükümetine gerekirse istekte bulunma yetkisi veriyordu.

Taslak, Irak hava sahasının kontrolünü Iraklılara devrediyor. Ancak, Irak hükümeti de ABD güçlerinden, gözetleme ve kontrol amaçlı görevler için destek talep edebilecek. Taslakta Irak makamlarına, ABD'nin askeri ve sözleşmeli güvenlik mensuplarının ülkeye giriş-çıkışlarında kontrol yetkisi tanıyor.

Irak'ın seçimle işbaşına gelmiş kurullarının ve demokratik sisteminin tehdit altında olması halinde, ABD'ye "gerekli önlemleri alma hakkı" tanınıyor.

Irak'ta Yerel Seçimler 31 Ocak'ta

Irak Yüksek Seçim Komitesi, yerel seçimlerinin 31 Ocak'ta yapılacağını ve sadece bir gün süreceğini açıkladı.

Yüksek Seçim Komitesi İdare Müdürü Kasım El Abudi, "Seçim kampanyası bu ay sonunda veya gelecek ayın başında başlayacak ve iki ay sürecek" dedi.

Komiteye göre siyasi parti veya bağımsız adaylardan oluşan 401 liste, seçimler için kayıt yaptırdı.

Irak'ta secimler 18 kentten 14'ünde yapılacak. Seçimlerde 440 sandalye icin partiler yarışılacak. Seçimler daha sonra da Kuzey Irak Bölgesi'ndeki Duhok, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde yapılacak.

Komite, Kerkük'e ilişkin henüz netleşen bir tarih veremiyor.

XS
SM
MD
LG