Erişilebilirlik

10 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerika ile Irak arasında güvenlik anlaşması konusundaki görüş ayrılıklarının hala sürdüğünü belirtiyor. Gazete, Irak’ta istikrarın sağlanması için İran’ın da sürece dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.

"Obama, Tahran’la diyalog kurmak istediğini söylüyor. İran cumhurbaşkanı Ahmedinecad da, seçim zaferinden dolayı Obama’yı kutladı. Eğer Ahmedinecad, Irak’ın bölünmesine neden olacak biçimde mezhep kavgalarını körüklemek yerine, Irak’ta istikrarın sağlanması için yeni yönetimle çalışmaya hazır olduğu mesajını verseydi, çok daha iyi olurdu. Obama Beyaz Saray’a sadece Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin bir planla gitmemelidir. Aynı zamanda başta İran olmak üzere Irak’ın bütün komşularıyla ciddi bir diyalog kurmaya da hazır olmalıdır. Bu, hem Irak’ın istikrarı hem de Irak’taki sorunların komşularına sıçramaması için gereklidir."

Boston Globe da Obama’ya Rusya’yla ilişkiler konusunda temkinli davranma çağrısında bulunuyor. Gazete, Medvedev’in Amerika’ya yönelik sert açıklamalarının daha çok Rus kamuoyuna yönelik olduğu yorumunda bulunuyor.

"Obama’nın görevi devraldıktan sonra Rus-Amerikan ilişkilerini yeniden düzenlemesi gerekiyor. Obama, öncelikle Medvedev’in “Amerikan düşmanlığı yapmıyoruz” yönündeki açıklamasını doğru kabul ederek işe başlamalıdır. Yeni başkan, füze savunma sisteminin Orta Avrupa’ya yerleştirilmesi planını ertelemeye, NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’a doğru genişlemesi konusunda aceleci davranmamaya ve Kosova’nın bağımsızlığı gibi konularda Rusya’nın yaklaşımını dinlemeye hazır olmalıdır. Bütün bunlara karşılık enerji güvenliği, İran’ın nükleer programı ve terörizm gibi konularda Rusya’nın işbirliğini talep edebilir. Böyle bir anlaşmanın faydası konusunda ne Obama’nın ne de Medvedev’in bir derse ihtiyacı var."

Christian Science Monitor Obama’ya oy veren genç seçmenlerin bundan sonraki süreçte de siyasi yaşama aktif olarak katılacağı öngörüsünde bulunuyor. Gazete, yeni neslin toplumsal duyarlılığının da yüksek olduğunu vurguluyor.

"En son Ronald Reagan 1984’te bu kadar çok genç seçmenin desteğini almayı başarmıştı. O gençler, muhafazakar seçmen kitlesinin kadrolarını oluşturmuştu. Ancak şimdi Obama’ya destek veren grup çok daha farklı. Büyük bir kısmı, tek ebeveynli ailelerden geliyor. Farklı etnik kökenlere sahip, laik, teknolojiye uyum sağlamış, Demokrat bir kesim söz konusu. Ancak bu gençlerin siyasete ilgisinin süreceğinin bir garantisi yok. Gençlerin dikkatini ve enerjisini sürekli kılabilmek için Obama’nın büyük çaba harcaması gerekiyor. Bu çaba başarılı olursa, bundan en çok demokrasi düşüncesi kazançlı çıkacaktır."

USA Today Cumhuriyetçilerin seçimi kaybetmesinin ardından başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’e yönelik eleştirilerin de başladığını yazıyor. Gazete, ismini açıklamayan danışmanlardan gelen eleştirilerin Palin’in bilgisizliği ve harcamaları konularında odaklandığını kaydediyor.

"Eğer Palin, danışmanların söylediği gibi gerçekten de Afrika’nın bir kıta olduğunu bilmiyorsa, böylesine önemli bir göreve uygun değil demektir. Ve eğer alışveriş çılgınlığı konusunda söylenenler doğruysa, bir kamu yöneticisi açısından bu büyük bir sorumsuzluktur. Ancak ismini açıklamadan eleştiriler yönelten bu danışmanlar, hem kendilerine hem de McCain’e büyük bir zarar veriyorlar. Unutmamak gerekir ki, McCain, Palin’i kendisine yardımcı olarak seçerken de aynı danışmanlar iş başındaydı."

XS
SM
MD
LG