Erişilebilirlik

'Kristal Gece'nin 70. Yıldönümü


Adolf Hitler döneminde Yahudi soykırımının fiili başlangıcı sayılan ‘Pogrom Gecesi’nin 70. yıldönümü dün Almanya’da çeşitli törenlerle anıldı. Bu arada ülkedeki aşırı sağcı ve ırkçı gruplara karşı yeteri kadar mücedele verilmediği yönündeki eleştiriler sürüyor.

9 Kasım 1938 Almanya’nın yakın tarihinin en karanlık ve utanç verici günlerinden biri olarak kabul ediliyor. 1938 yılının Kasım'ının 9'unu 10'una bağlayan gece, Alman Nazilerinin ülkedeki Yahudi ev, işyerleri ve sinagoglara yaptığı kanlı ve ölümcül saldırılarda toplam bin kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce Yahudi ağır yaralanmış, Yahudiler'e ait 7.500 dolayında işyeri yağmalanmış, tahminen 180 sinagog yakılıp yıkılmış, pek çok mezarlık tahrip edilmişti.

Saldırıdan sonra sokakları kaplayan cam kırıklarının ışıltılarından esinlenerek geceye ‘Kristal Gecesi’ adı da verilirken, bu pogromdan sonra Yahudilere yönelik soykırım sistematikleştirildi, Yahudiler toplanıp Auschwitz, Dachau ve Sachenhausen gibi toplama kamplarında 1945 yılında Almanya’nın yenilgisine kadar yok edilmeye başlandı.

Savaş sonrası Almanyası'nda Ulusal Anma Günü ilan edilen 9 Kasım, tarihin cilvesi, 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkıldığı ve iki Almanya’nın birleşmesininin önünün açıldığı günün de 9 Kasım’a rastlaması nedeniyle bir ikinci anlam daha kazandı. Ancak ‘Pogrom Gecesi’ nin bu yıl 70.yıldönümü olması Yahudi Soykırımı konusunu ön plana taşıdı. Yapılan törenlerde üzerinde en çok durulan konulardan biri, ülkenin bu utanç verici olaydan çıkardığı dersler ve buna rağmen son zamanlarda giderek artan aşırı sağcı ve ırkçı eylemler oldu. Almanya Başhahamı Walter Rothschild, yetkililerin tüm çabalarına rağmen, aşırı sağcı partilerin büyümesini engelleyememesinden şikayetçi.

Irkçı söylemleri ile bilinen NPD ve DVU partileri son iki yıl içinde eyalet seçimlerinde çok sayıda parlamentoya girmeyi başardılar. Öte yandan özellikle Doğu eyaletlerinde son yıllarda ciddi biçimde yükselen ırkçı eylemlerin sayısı geçen 2007’de toplam 20 binle rekor kırdı. Federal Hükümet ise, 2001 yılından bu yana aşırı sağcı ve ırkçı eğilim ve gruplara karşı mücadele veren çeşitli projelere 200 milyon Euro destek verildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble, aşırı sağcı şiddetin çok ciddiye alındığını, ancak parti ve grup yasaklamak yerine, ilgili gençleri kazanabilemeye yönelik çalışmalara destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Siyasal bilimci Ercan Yaşaroğlu’na göre, Federal Hükümet’in aşırı sağla mücadeleyi projeleri destekleme olarak algılaması sadece bu projelerde çalışanlara kaynak sağlamaya neden oluyor.

Bu arada güvenlik birimleri aşırı sağcı ve ırkçı grupların son aylarda taktik değiştirdiklerini, Almanya’daki var olan yada inşa edilen camiilere karşı kampanyalara yoğunlaştıklarını ve Hıristiyan’lar arasında ürkütücü propagandalara yöneldiklerini bildiriyorlar. 3 milyon Müslümanın yaşadığı Almanya'da yaklaşık 2 bin 600 cami bulunuyor. 120 cami ise plan aşamasında bulunuyor.

Kristal gecesi İsrail'de de törenlerle anıldı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG