Erişilebilirlik

Irak'ta Bombalı Saldırılar


Irak’ta düzenlenen bombalı saldırılarda en az yedi kişi hayatını kaybetti, 20 kadar kişi de yaralandı.

Saldırıların en kanlısı Diyala ilinin Halis ilçesinde düzenlendi. Bir Pazar yerinde patlayan bomba dört kişinin ölümüne yolaçtı. Yetkililer bombalı saldırıda ilçe belediye başkanının hedef alındığını açıkladı, ancak başkanın durumu hakkında bilgi verilmedi.

Irak’ın genelinde şiddet olaylarında büyük çapta düşme kaydedilmesine rağmen, Diyala hala direnişçilerin en faal olduğu bölge durumunda.

El Anbar ilindeki Felluce’de de bir kadın intihar saldırganı, üzerindeki bombaları hastanede patlattı. Bu saldırıda da üç kişi öldü.

El Kaide’nin eski direniş kalelerinden biri olan el Anbar ilinin yönetimi iki ay önce Irak kuvvetlerine devredilmişti.

Irakli Hristiyanlar Yerel Seçimlere Katılmıyor

Irak Başkanlık Konseyi'nin, ülkedeki Hristiyanlar ile diğer azınlıkların yerel meclislerde temsil edilebilmeleri için belirlediği kotayı az bulan Hristiyanlar seçimlere katılmama kararı aldı.

Irak'in kuzeyinde yayin yapan Denge Azad adlı haber kuruluşuna göre, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile iki yardımcısından oluşan Başkanlık Konseyi, bugün (Pazar) Bağdat'ta azınlıkların yerel meclislerde katılımını öngören, ek yerel seçimler yasasını onayladı.

Başkanlık Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, yeni yasa ile ilgili önemli noktanın sandalye sayısından ziyade azınlıklara kota verilmesi olduğuna dikkati çekildi.

Bu arada, Irak Parlamentosu'ndaki Süryani Demokratik Hareketi Başkanı Yunadim Kena, Hristiyanların yerel meclislerdeki katılımın yetersiz olduğunu belirterek; "Hristiyanlar, lrak Devlet Başkanlığı Konseyi'den yasayı veto etmesini talep etmişti." dedi. Kena, "Hristiyanlar, yasanın bu şekilde onaylanması halinde lrak genelinde seçimlere katılmama kararı aldıklarını" belirtti.

Azınlık grupların yetersiz bulduğu yasa tasarısı, 31 Ocak'a kadar yapılması planlanan yerel seçimlerde, 440 vilayet meclis sandalyesi için 6 kota sağlıyor.

Hristiyanlar ile diğer azınlık gruplarının temsilcileri, son günlerde Iraklı yetkilileri ziyaret etmiş ve kendilerine ayrılan sandalye sayısının artırılmasını talep etmişti.

Hristiyan liderler 28 milyon nüfuslu Irak'ta 750 bin cıvarında Hristiyan yaşadığı tahmininde bulunuyor, ancak 1997 yılından sonra ülkede nüfus sayımı yapılmadığı ve savaşta çok sayıda Iraklı ülkesinden kaçtığı için kesin rakam bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG