Erişilebilirlik

Kongre Seçim Sonuçları ve Türkiye


Başkanlık seçimlerini kazanan Demokratlar Kongre’de de üye sayılarını önemli ölçüde arttırdı. Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi’nde 255, Senato’da 57 sandalye kazanarak Kongre’de kuvvetli bir çoğunluk sağladı. Bazı seçim bölgelerinde oy sayımı sürüyor.

110. Dönem Temsilciler Meclisi’nde Türk Dostluk Grubu üyesi 5 milletvekili seçimi kaybetti. Türk Dostluk Grubu’ndan 4 milletvekili de bu yıl aday olmamıştı. Temsilciler Meclisi’nde Ermeni Dostluk Grubu üyesi 7 milletvekili seçimi kaybederken, bu gruptan 9 milletvekili aday olmamıştı.

Ermeni Dostluk Grubu Eşbaşkanı Cumhuriyetçi Parti Michigan Milletvekili Joe Knollenberg da seçimi kaybedenler arasında.

Türk Dostluk Grubu

110. Dönemde Temsilciler Meclisi’nde Türk Dostluk Grubu’nun 80 üyesi vardı. Dostluk Grubu üyelerinden beş milletvekili seçimi kaybederken, dört milletvekili Temsilciler Meclisi adayı olmadı.

Türk Dostluk Grubu üyesi, Cumhuriyetçi Partili New York Milletvekili Randy Kuhl seçimi kılpayı kaybetti. Kuhl’un sandalyesini Deniz Kuvvetleri’nden emekli olan Yarbay Eric Massa kazandı. Demokrat Partili Massa oyların yüzde 50,9’unu aldı.

Cumhuriyetçi Partili Ohio Milletvekili Steve Chabot da seçimi kaybeden isimler arasında. Chabot’a karşı aday olan Demokrat Partili Steven Driehaus oyların yüzde 51,5’ini kazandı.

Türk Dostluk Grubu Virginia eyaletinde de beklenmedik bir kayıp verdi. Cumhuriyetçi Partili Virginia Milletvekili Thelma Drake, seçimde Demokrat Parti adayı emekli diplomat Glenn Nye’a yenildi. Irak, Kosova ve Afganistan’da görev yapan Nye oyların yüzde 51,7’sini kazandı. Nye, seçim kampanyasında Drake ve Başkan George Bush arasındaki benzerliklere vurgu yaparak seçimde başarıya ulaştı.

Türk Dostluk Grubu üyesi Cumhuriyetçi Partili New Mexico Milletvekili Heather Wilson, Senato yarışına girmek için Temsilciler Meclisi’ne aday olmamıştı. Wilson, Senato yarışında partisinin önseçimini kazanmayı başaramamıştı.

Öte yandan Türk Dostluk Grubu üyesi üç milletvekili son seçime katılmadı. Demokrat Partili Alabama Milletvekili Bud Cramer, Cumhuriyetçi Partili Minnesota Milletvekili Jim Ramstad ve Cumhuriyetçi Partili Colorado Milletvekili ve eski başkan adayı Tom Tancredo siyasetten çekildi.

Bu arada, Türk Dostluk Grubu’nun önde gelen üyelerinden biri olan Cumhuriyetçi Partili Ohio Milletvekili Jean Shmidt seçimi kazandı. Ohio ikinci seçim bölgesinden bağımsız aday olan Ermeni asıllı David Krikorian Shmidt’in Amerika’da yaşayan Türklerden rüşvet aldığını ileri sürmüştü. Shmidt oyların yüzde 45’ini, Demokrat Parti’nin adayı Victoria Wulsin oyların yüzde 37’sini, Krikorian ise yüzde 17’sini kazandı. Türk Amerikan Hukuki Savunma Fonu, seçim sonuçlarını etkileyebilecek nitelikte iftirada bulunduğu iddiasıyla Krikorian hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti ve Ohio Eyaleti Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Ermeni Dostluk Grubuna da üye olan Cumhuriyetçi Partili Connecticut Milletvekili Chris Shays ve Cumhuriyetçi Partili Pennsylvania Milletvekili Phil English’in seçimi kaybetmesiyle Türk Dostluk Grubu 2008 seçimlerinde 9 üye kaybetti.

Ermeni Dostluk Grubu

110. Dönemde Temsilciler Meclisi’nde Ermeni Dostluk Grubu’nun 157 üyesi vardı. Bu gruba üye 7 milletvekili seçimi kaybederken, 9 milletvekili yeniden aday olmadı. Ermeni Dostluk Grubu Eşbaşkanı Cumhuriyetçi Parti Michigan Milletvekili Joe Knollenberg seçimi kaybetti.

Knollenberg Ermeni diasporasının en çok desteklediği isimlerin başında geliyor. Knollenberg Ermeni soykırımı iddialarının tanınması çağrısında bulunan 106 sayılı tasarıyı kaleme alanlardan biriydi. Knollenberg oyların yüzde 42,6’sını kazanırken, rakibi Demokrat Partili Gary Peters seçmenlerin yüzde 52,1’inden destek buldu. Knollenberg’in seçim bölgesinde 4 bin Ermeni asıllı seçmenin yaşadığı tahmin ediliyor. Amerika’nın 44. Devlet Başkanı seçilen Demokrat Partili Barack Obama’nın popülaritesinin Peters’ın seçimi kazanmasında etkili olduğu düşünülüyor.

Cumuriyetçi Parti Colorado Milletvekili Marilyn Musgrave seçimde Demokrat Partili Betsy Markey’e yenilirken, Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili Tom Feeney de sandalyesini Demorkat Partili Suzanne Kosmos’a kaptırdı. Cumhuriyetçi Partili Michigan milletvekili Tim Walberg de Demokrat Partili Mark Schauer’a yenik düştü. Nevada eyaletinin üçüncü seçim bölgesinde Cumhuriyetçi Partili Jon Porter, sandalyesini Demokrat Partili rakibi Dina Titus’a kaptırdı. Nevada Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü olan Titus Cumhuriyetçilerin ekonomi politikalarını eleştirerek zafere ulaştı.

Bu arada, Ermeni Dostluk Grubu üyesi Demokrat Partili Colorado Milletvekili Mark Udall Senato’ya seçildi. Temsilciler Meclisi’nde Udall’ın seçim bölgesini Demokrat Partili Jared Polis temsil edecek. Udall gibi Demokrat Partili Maine Milletvekili Tom Allen da Senato adayı olmuştu. Senato seçimini kaybeden Allen’ın Temsilciler Meclisi’ndeki sandalyesini Demokrat Partili Chellie Pingree kazandı.

110. Dönem Maryland Milletvekili ve Ermeni Dostluk Grubu üyesi Albert Wynn, Şubat ayında yapılan Demokrat Parti önseçiminde Donna Edwards’a yenilmişti. Demokrat Partili Edwards, Wynn’in seçim bölgesinde ezici bir zaferle Milletvekili seçildi.

Öte yandan, Amerika’daki Ermeni kuruluşları tarafından desteklenen Cumhuriyetçi Partili Arizona Milletvekili Rick Renzi, Cumhuriyetçi Partili Illinois Milletvekili Gerald Weller, Cumhuriyetçi Partili New Jersey Milletvekili James Saxton, Cumhuriyetçi Partili New Jersey Milletvekili Mike Ferguson, Demokrat Partili New York Milletvekili Michael McNultey ve Demokrat Partili Oregon Milletvekili Darlene Hooley emekli oldu.

Shays ve English’in de yenilgisiyle Ermeni Dostluk Grubu, 2008 seçimlerinde 16 kayıp verdi.

Her iki gruba da üye olan Cumhuriyetçi Partili Connecticut Milletvekili Chris Shays ve Cumhuriyetçi Partili Pennsylvania Milletvekili Phil English seçimi kaybetti. Temsilciler Meclisi’nde yedi dönem görev yapan English’in yenilgisi sürpriz oldu. Sol eğilimli bir eyaleti temsil eden ancak muhafakar görüşlü olan Chris Shays 20 yıldır Temsilciler Meclisi’nde görev yapıyordu. Cumhuriyetçi Parti’nin büyük destek kaybettiği bir dönemde Shays’in seçimi kazanması beklenmiyordu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Türk ve Ermeni Dostluk Grubuna üye olan ve seçimi kaybeden milletvekillerinin hepsi Cumhuriyetçi Partiliydi. Cumhuriyetçi Partili milletvekillerinin seçimi kaybetmesi ülke çapındaki genel eğilimi yansıtıyor.

XS
SM
MD
LG