Erişilebilirlik

'PKK'ya Karşı Güç Kullanmayız'


Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Peşmerge İşlerinden Sorumlu Bakanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, PKK ile PJAK'ı kuzey Irak'tan zorla çıkarma niyetinde olmadıklarını açıkladı.

Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer, Kuzey Irak'taki Denge Azad haber kuruluşuna yaptığı açıklamada, "Savaş ve kan dökme dönemi kapanmıştır" diyerek, şimdi hiçbir sorunun bu şekilde çözülemeyeceğine inandıklarının altını çizdi.

Bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile lrak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin defalarca PKK ve PJAK'ın kan dökmeden sorunlarını diyalogla çözme konusunda girişimlerde bulunduğunu söyleyen Peşmerge bakanı, "Yakın bir zamanda bu girişimler iyi sonuçlar verecek" dedi.

Şeyh Cafer, "PKK'yı her zaman kuzey Irak bölgesinin topraklarını kullanarak komşu ülkelere saldırı yapmamaları için ikna etmeye çalıştıklarını" ifade ederken, "Fakat, güç kullanarak PKK'yı bölgeden çıkarma niyetinde değiliz" diye konuştu.

Basında çıkan, "Kürt Peşmergelerini İsrail eğitiyor" şeklindeki iddiaları da reddeden Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer, "Kuzey Irak'ta İsrail'in varlığı söz konusu değil. Peşmergelerin de İsrail'e ihtiyacı yoktur. Çünkü Peşmereleri Amerikalılar eğitiyor" dedi.

ABD'nin İran'a saldırması olasılığı üzerinde de duran Peşmerge Bakanı, "Biz, Amerika'ya Kuzey Irak Bölge topraklarını kullanarak İran'a saldırmasına kesinlikle izin vermeyiz" diye konuştu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Ankara Temsilcisi Behroz Gelali de, kuzey Irak siyasi güçlerinin Kurt Yonetiminin komşu ulkelerdeki Kürtlerle savaşma niyetinde olmadığını söyledi.

Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki diyaloğun basına kapalı ve gizlilik içinde yapıldığını ifade eden KYB temsilcisi Gelali, "Bu yol, iyi bir sonuca ulaşıncaya kadar izlenen en iyi yoldur. Çünkü, Türkiye ile Kürt Bölgesi arasında güçlü ilişkilerin gelişmesini istemeyen çok düşman var" dedi.

Kürt yönetimi yetkilileri ile diyaloğa geçen hükümetin amacının lrak Kürtlerini PKK'ya karşı harekete geçme konusunda ikna etmek olduğu yönündeki iddiaları reddeden Gelali, "Ben, Kürt Bölgesinin hiç bir tarafla savaşacağına inanmiyorum. Fakat, bizim komşularımızla güçlü dostluk ilişkilerimizin olmasını istiyoruz," diye konuştu.

Türkiye ile Kürt yönetimi arasında gelişen ilişkilere, "endişe ve kuşku" ile bakan PKK ve Türkiye'deki bazı Kürt siyasi çevrelerin görüşlerine de değinen Behroz Gelali, "Irak Kürtlerini bu şekilde suçlamaları doğru değil. Irak Kürtleri, başka yerlerdeki Kürtlerle kesinlikle savaşmaz," dedi.

Gelali, Türkiye ile Kürt Bölge Yönetimi arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlar vereceğinden iyimser olduklarını kaydetti.

XS
SM
MD
LG