Erişilebilirlik

7 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Ortadoğu’da demokrasi hareketinin Amerika’nın yardımı olmadan da gelişebileceğini yazıyor. Gazete, Suudi Arabistan’da hapse atılan reform yanlıları için başlatılan açlık grevini bunun en somut örneği olduğunu belirtiyor:

“Açlık grevine katılanlar, toplu halde gözaltına alınmamak için eylemi kendi evlerinde sürdürüyorlar. Zaten küçük katılımlı olan eylem bu nedenle görülür olmaktan çıkıyor. Ancak Suudi Arabistan’da daha önce hiç böyle bir eylem yapılmamıştı. Eylem, Ortadoğu’daki demokrasi yanlılarının çok sık kullandığı internet üzerinden, bir facebook grubu aracılığıyla örgütlendi. Batı ve Arap medyasının yoğun ilgisine rağmen Suudi yetkililer böyle bir eylemin farkında değilmiş gibi davranıyor. Değişim amaçlayan meşru çağrılar karşısında baskı uygulamak yerine, kafayı kuma gömmek elbette daha doğru bir tercih. Ancak, hiçbir taktik, demokrasi hareketinin gelişmesini önleyemez.”

New York Times Bush yönetiminin giderayak Utah eyaletinde petrol ve doğal gaz sondajına izin vermesini eleştiriyor. Gazete, bu kararın doğal yaşama büyük zarar vereceğini ileri sürüyor:

“İçişleri Bakanlığının kamu arazilerinin kullanılmasında dengeyi sağlaması çok zor bir görev. Clinton döneminde de iş dünyası ile doğal yaşam arasında denge kurulmasında ciddi sorunlar yaşanmıştı. Ancak Bush yönetimi, sadece Cheney ekibinin “hemen ve her yerde sondaja başlanmalı” çağrısına kulak verdi. Neyse ki, bu karar Bush yönetiminin çevreye verebileceği son karar. Obama ve ekibi, iktidarı devralır almaz, bu kararı gözden geçirmeli ve doğal yaşama verilecek zararı gidermenin yollarını bulmalıdır.”

Christian Science Monitor seçimi kaybeden Cumhuriyetçi Parti’nin hala Kongre’de önemli bir güç olduğunu belirtiyor. Gazete, tıpkı İngiltere’deki muhafazakar Parti gibi, Cumhuriyetçilerin de kendilerini ciddi biçimde gözden geçirmesi gerektiğini vurguluyor:

“Cumhuriyetçiler, şimdi coğrafi açıdan sadece beyazların ve kırsal kesimin partisi olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeniden güç kazanabilmesi için, kendisini daha geniş kesimlerin temsilciliğini üstlenebilecek biçimde yenilemesi gerekiyor. Bunun için de tek amacı tartışma konusu yaratmak olan bir muhalefet partisi olarak kalmamalıdır. Muhafazakar bir hareketin kendisini yeni düşüncelerle güçlendirmesi şarttır. Amerikan demokrasisinin güçlü bir muhafazakar partiye ihtiyacı var.”

Los Angeles Times 1 Ocak’ta Avrupa Birliği dönem başkanlığının Çek Cumhuriyeti’ne geçeceğini belirtiyor. Gazete, bundan kısa bir süre sonra Obama’nın da Amerikan başkanlığını devralacağını hatırlatıyor.

''Prag’ın dönem başkanlığını devralmasına iki aydan az bir süre kala, kimin iktidar olacağı bile hala belirsiz. Dönem başkanlığının daha çok sembolik bir önemi olsa da, Avrupa Komisyonu’nun gündemini belirlemek ve yeni girişimler başlatmak açısından bu görevin göz ardı edilemeyecek bir önemi var. Euro’ya geçmeyi reddeden Prag, Rusya’yla ilişkilerini geliştiren Batı Avrupa ülkelerine de tepkili. Amerika yanlısı Çek Cumhuriyetini Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralması, Obama açısından bir fırsat gibi görünse de, Prag’ın bu durumu Avrupa Birliği’nin kendi içinde sorunlar yaşanacağını gösteriyor.''

XS
SM
MD
LG