Erişilebilirlik

AB'den Yine Kriz Zirvesi


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği liderlerinin, gelecek ay Washington’da yapılacak zirvedeortak biryaklaşım sergileyeceklerini açıkladı.

Sarkozy, Brüksel’de toplanan 27 liderin küresel ekonomik krize verileceksiyasi ve ekonomik karşılık konusunda tam bir işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi.

Ancak Avrupa Birliği yetkilileri, üye ülkelerin mali reformların uygulanmasında hükümetin oynayacağı rol konusunda hala anlaşamadıklarını söylüyor.

Uluslararası finans kriziyle başa çıkma çabalarını sürdüren Avrupa Birliği liderleri dün Brüksel'de bir kez daha bir araya geldiler. Toplantının amacı 15 Kasım'da ABD'de düzenlenecek olan ve Türkiye'nin de katılacağı G-20 Zirvesi öncesinde ortak bir tutum belirlemekti. AB liderleri, kriz karşısında bir an önce somut kararlar alınması ve yeni bir finans mimarisi oluşturulmasına yönelik kararlar aldılar.

G-20 Zirvesi'nde ortak hareket edeceklerini belirten AB liderleri, bu toplantının uluslararası finans sisteminin yeniden yapılandırılmasının da yolunu açacak bir yapıda olmasını istiyor. Bu çerçevede de Avrupa'nın üç ana başlıkta temel bir role sahip olması gerektiği düşünülüyor. Bu başlıklar, yeni bir uluslararası finans sisteminin oluşturulmasına yönelik ortak ilkeler belirlenmesi, hızlı bir şekilde gerçek kararlar alınmasını sağlayacak bir çalışma metodu ve bazıları gecikmeksizin onaylanması gereken biri dizi önlem olarak sıralandı.

AB, oluşturulacak olan yeni uluslararası sistemde, tüm mali kurumların düzenleme ve gözetime tabi olmasını istiyor. Yeni sistemin hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri üzerine inşa edilmesini talep eden AB, IMF'e merkezi bir rol verilmesi gerektiğini savunuyor. AB liderleri, toplantıda 15 Kasım'dan başlamak üzere 100 gün içinde yeni bir zirve daha yapılmasını önerme kararı aldı.

AB Dönem Başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 15 Kasım’daki toplantı sırasında 27 üye ülkenin tek bir ses olarak hareket edeceğinin altını net bir şekilde çizdi. Sarkozy, ortak bir pozisyonu ve vizyonu savunacaklarını dile getirdi. AB, son mali krizin ABD’nin elini zayıflattığını ve bunun önemli konularda sesini duyurmakta zorlanan Birlik açısından fırsat penceresi yarattığı görüşünde.

15 Kasım’daki zirveyle ilgili olarak mini bir davet krizi de gündemde. G-20 ülkeleri arasında yer almayan İspanya, kendisinin de toplantıda olması gerektiğine inanıyor. Sarkozy de İspanya’yı bu toplantının dışında tutmanın zor olacağı görüşünde. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İspanya’nın siyasi ve ekonomik ağırlığı nedeniyle toplantıda olması gerektiğini belirterek «Tutumumuz giderek zemin kazanıyor» dedi.

Madrdid’in bu isteğine henüz ABD’den yanıt gelmedi ancak diplomatik kaynaklar İspanya’ya gözlemci statüsü verilmesinin bir ihtimal olduğunu dile getiriyorlar.


XS
SM
MD
LG