Erişilebilirlik

Amerika'dan Rusya'ya Füze Eleştirisi


Amerika, Rusya’nın, NATO üyesi Polonya’nın sınırına füze yerleştirme kararını eleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, önceki gün, Amerika’nın Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde kuracağı füze savunma sistemine karşı, Kaliningrad'a füze yerleştireceklerini açıkladı. Baltık denizi kıyısında bulunan Kaliningrad’ın NATO üyesi Polonya'yla sınırı olmasına rağmen, Rusya’ya kara bağlantısı yok. Moskova hükümeti, Kaliningrad’a, 300 kilometre menzilli İskender füzeleri yerleştirmeyi planlıyor. Planın amacı, gerektiği takdirde Amerikan füze kalkanını etkisiz hale getirmek.

Bush yönetimi, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ ya kurulacak füze kalkanının ısrarla Rusya’yı hedef almadığını, Avrupa’yı Kuzey Kore ve İran gibi uzun menzilli füzelere sahip ülkelerden korumayı amaçladığını savunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, füzesavar sistemin Rusya’yı hedef almadığını tekrarladı ve Moskova’nın er geç bunu anlayacağını umduğunu söyledi:

Sözcü Rusya’nın kararından hayal kırıklığına uğradığını söyledi ve devamla “Tekrarlamakta yarar görüyorum. Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya kurulacak füze savar savunma sistemi Rusya’yı hedef almamaktır” dedi. Tesislerin küçük ve savunmasız olduğunu belirten sözcü, Rus ordusunun bu tesisleri isterse hemen etkisiz hale getirebileceğini vurguladı.
Sean McCormack, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in, Pazar günü, Mısır’da yapılacak Ortadoğu Dörtlüsü toplantısında, konuyu Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ele alacağını bildirdi.

Amerika Savunma Bakanlığı da kararı kınadı, Rusya’nın füze savar sistemle ilgili endişelerinin giderilmesi için Kremlin’e çeşitli öneriler sunulduğunu hatırlattı.

Rusya’nın Kaliningrad'da kısa menzilli füze konuşlandırma planı Berlin hükümeti tarafından da eleştirildi. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, kararı, yanlış zamanda verilmiş yanlış bir mesaj olarak niteledi ve Amerika’ya yeni bir başkan seçilmesinin uluslararası alanda yeni fırsatlar yarattığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, önceki gün yaptığı ilk Ulusa Sesleniş konuşmasında Amerika’ya verip veriştirmiş küresel sorunların çoğundan Washington’u sorumlu tutmuştu.
Mevvedev, konuşmasında, ülkesinin Gürcistan’a müdahalesini de savunmuş, NATO’nun çatışmayı Karadeniz’e savaş gemisi göndermek için bahane olarak kullandığını ileri sürmüştü.



XS
SM
MD
LG