Erişilebilirlik

5 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Barack Obama’nın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimini yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumluyor. Gazete göre Obama’nın seçilmesinde, Bush’un ekonomi politikasına duyulan tepki etkili oldu:

"Obama’nın yandaşları arasında uyandırdığı heyecan, endişeli ve bölünmüş Amerikan toplumunda da yeni bir umut yaratabileceğinin bir kanıtıdır. Etkili, disiplinli ve bazen de acımasız biçimde yürüttüğü seçim kampanyası, inanılmaz ölçüde karmaşık sorunlarla karşılaşacak olan hükümeti yönetme kapasitesinin bir göstergesiydi. Obama’nın zekası ve hitabet ustalığının yanı sıra, uzlaşmaya açık yapısı, ülkenin son derece ihtiyaç duyduğu bir liderliği yapabileceği konusunda umut vaat ediyor. Obama, yaptığı zafer konuşmasında “bana oy vermemiş olabilirsiniz, ancak ben sizin de taleplerinizin farkındayım. Yardımınıza ihtiyacım var ve sizin de başkanınız olacağım” dedi. Zorlu bir kampanyanın ardından duyduğumuz bu sözler, yeni bir siyasi dönemin de başlangıcını simgeliyor."

New York Times ön seçimlerde Hillary Clinton, başkanlık seçiminde de John McCain gibi güçlü rakiplerini yenen Barack Obama’nın tarihi bir zafer kazandığını yazıyor. Bu zaferin nedenleri şöyle sıralanıyor:

"Obama, kesin ve büyük bir zafer kazandı, çünkü bu ülkede nelerin yanlış gittiğini gördü. Devletin, vatandaşlarını koruyamadığının farkına vardı. Buna karşılık bütün sorunları devletin çözmesini önermedi ancak tek başına vatandaşların gücünü aşan işleri halletme vaadinde bulundu. Ekonomiyi adil bir biçimde düzenlemeyi, havayı temiz, yiyecekleri güvenli hale getirmeyi, hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını güvence altına almayı, çocukların küreselleşen dünyada rekabet edebilecekleri bir eğitim almasını vaat etti. Kanlı ve anlamsız bir savaşı bitirme söz verdi. Amerika’da temel hakları yeniden güvence altına alacağını ve Amerika’nın dünyadaki şöhretini yeniden yücelteceğini söyledi."

Christian Science Monitor ise Obama’yı zor bir görevin beklediğini hatırlatıyor. Yapılan yorumda, Obama’nın bu zorlukları aşmak için muhaliflerinin bile desteğine ihtiyaç duyacağı vurgulanıyor.

"Amerika’da ilk kez bir Afrika kökenli başkanın seçilmesiyle sonuçlanan bu tarihi seçim, aynı zamanda tarihi sorunlar dönemine de denk geliyor. Böyle zamanlarda, partiler arasında ekip çalışması gerekiyor. Demokratların hem Beyaz Saray’ı hem de Kongreyi ele geçirmesi, karşı tarafı dikkate almadan “artık sıra bende” demelerine yol açabilir. Ancak bugünkü sorunlar fedakârlık gerektiriyor ve kısa bir süre içinde ağırlığını daha da fazla hissettirecek olan bu sorunlar, bütün Amerikalıları etkileyecek. Bu dönemi atlatabilmek için, başkanın bütün Amerikalıları kucaklayabilmesi gerekiyor. Yeni başkanın, tıpkı Lincoln gibi, rakiplerini de ekibine katarak, kendisine oy vermeyenlere de hizmet etmesi gerekiyor."

USA Today Obama’nın seçim zaferini, Amerika’nın ırk ayrımı konusunda kat ettiği mesafenin göstergesi olarak yorumluyor. Gazete, hem Obama’yı hem de Demokrat Parti’yi kendilerini bekleyen zorluklar karşısında da şu sözlerle uyarıyor:

"Obama, başkan seçilerek, Amerika’yı daha kısa bir süre önce hayal bile edilemeyecek bir noktaya getirdi. Hem Obama’nın hem de Amerika’nın kat ettiği bu yolun önemini çok iyi kavramak gerekiyor. Ancak hem Obama hem de Kongredeki iki parti için asıl sınav şimdi başlıyor. Önümüzdeki aylarda Amerika’yı nasıl bir yöne götürecekleri çok önemli. Ancak bu işi birlikte yapıp yapamayacakları da büyük önem taşıyor."

XS
SM
MD
LG