Erişilebilirlik

Almanya Obama'nın Seçiminden Memnun


Barack Obama’nın başkan seçilmesinin büyük yankı yarattığı ülkelerden biri de Almanya.

Obama’nın seçim zaferiyle ilgili olarak Alman gazetelerinin manşetlerine baktıkda, ‘Amerikan demokrasisinin mucizesi', ‘yeni dönem’, ‘Amerikan rüyasının yeni başlangıcı’,’şanslı çocuğun zaferi’ ve ‘tarihde yeni bir sayfa’ gibi başlıklar dikkati çekiyor ve yorumlarda da Bush dönemi yorgunu Alman-Amerikan ilişkilerinin önünün açıldığına vurgu yapılıyor.

Almanya Başbakanı Merkel ise kutlama mesajında, Obama'nın başkanlığa seçilmesi ile dünyada yeni bir dönemin açıldığını, Avrupa ve Amerika arasındaki ilişkilerin yeni tehlike ve rizikolara karşı daha sıkı ve güven ortamı içinde sürmesini ve globalizmin beraberinde getirdiği şansları ortak değerlendirmeyi umduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise seçimin Amerika´nın dış politikalarının da değişimi anlamına geldiğini, diplomasi ve çok taraflı harekete öncelik verileceğine emin olduğunu söyledi.

Alman siyasetinde ve kamuoyunda ortak kanı, Bush döneminde Almanya – ABD ilişkilerine yansıyan soğuklugun yerini geleneksel yakın müttefik ortamına bırakacağı yönünde. Ancak Obama’nın Almanya´ya Afganistan’daki Alman askerlerinin sayısını çoğaltması çağrısında bulunması bekleniyor, Merkel ise Almanya’nın Afganistan’daki sorumluluklarından kaçmadığını ancak yapabilecekleri katkının da bir sınırı olduğunu savunuyor.

Almanya´da Obama’nın seçilmesine en çok sevinenler arasında Türk kökenliler geliyor. Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat, eğitim sisteminden iş piyasasına birçok alanda kendisine sınırlar çizilmiş ve önyargılarla uğraşan Almanyalı Türkler arasında, Obama’nın ırkçılığa karşı mücadelenin ve alt sınıftan çıkmanın simgesi olduğunu vurguluyor

Sosyal Demokrat Parti SPD federal milletvekili Lale Akgün ise Obama’nın kariyerinin Almanyalı Türkler için siyasi umut oluşturduğunu öne sürüyor

Bu arada Başbakanlığa yakın çevreler, Merkel´in 20 Ocak 2009'da yapılacak yemin töreninin hemen ardından Washington´a giderek Obama ile ilk resmi temasını gerçekleştireceğini belirttiler. Pragmatik ve realist bir lider olan Merkel´in kendi muhafazakar çizgisine rağmen, Obama ile uyum içinde çalışacağı tahmini yürütülüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG