Erişilebilirlik

Obama Beyaz Saray'ı Devralmaya Hazırlanıyor


Başkanlık seçimini kazanan Barak Obama, Beyaz Saray’ı devralma hazırlıklarına başladı.

Seçim sonuçlarına göre Obama, Amerika’nın 44’üncü ve ilk siyah başkanı oldu.

Amerika’da başkan doğrudan değil eyaletleri temsil eden delegeler tarafından seçiliyor. Dünkü seçimde delegelerin 349’unu Obama, 163’ünü ise rakibi Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Senatör John McCain aldı.

Obama, Chicago’da, taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, seçim sonuçlarının Amerika’nın, herşeyin mümkün olduğu bir ülke olduğunu kanıtladığını söyledi.

Obama Amerikan seçmeninin dünyaya birlik mesajı gönderdiğini ve bir siyahın başkan olarak seçilmesinin Amerika’da demokrasinin gücünü ortaya koyduğunu belirtti.

Başkan Bush, Obama’yı kutlarken Amerikan halkının “Amerikan Demokrasisinin gücünü “ dünyaya gösterdiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Parti’nini adayı Senatör John McCain ise Arizona’da yaptığı konuşmada Obama’yı kutladı.

Obama’nın milyonlarca Amerikalıya yeni bir umut verdiğini belirten McCain ulusal birlik, refah ve güvenlik için rakibine elinden gelen yardımı yapacağını söyledi.

Dünyanın dört bir yanından hem sade vatandaşlar hem de liderler, Amerika’nın yeni başkanı Barack Obama’ya destek veriyor.

Obama’nın babasının anayurdu olan Kenya’da köylüler, Obama’nın zaferini, yumruklarını havaya kaldırıp birbirlerine sarılarak kutladı.

Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, 4 Kasım gününü, Obama’nın onuruna bayram ilan etti.

Güney Afrika Devlet Başkanı Kgalema Motlanthe ise Afrika’nın Obama’nın başarısından ötürü gurur duyduğunu ve Obama’yla verimli bir işbirliğini sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Obama’yı tebrik etti ve tüm dünya için yeni bir düzen için umutlu olduğunu kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Obama’nın seçilmesinin, Amerikan’nın Irak’tan daha hızlı çekilmesi anlamına gelmediğini belirtti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai ise, siyah bir başkanın seçilmesinin, ırk unsurunun insanları siyasi açıdan bölmediği bir dönemin başlangıcı olacağını bildirdi.

Dünyada birçok kişi için Obama, Irak savaşı ve insan hakları ihlalleri nedeniyle büyük tepki toplayan Bush’dan sonra gelecek ideolojik değişikliği temsil ediyor.

XS
SM
MD
LG