Erişilebilirlik

Demokratlar Kongrede Sandalye Sayısını Artırdı


Demokratlar Kongrede sandalye sayısını arttırken Senatoda Cumhuriyetçilerin engellemesini kıracak sayıya ulaşamadı. Cumhuriyetçilerden en az 5 sandalye alan Demokratlar Senatodaki sayılarını 56’ya çıkardı. Senatoda engellemeyi kırmak için en az 60 sandalye gerekiyor.

Halen dört eyaletde senato seçimlerini sonucu kesinlik kazanmadı.

Demokrat Parti, Barack Obama'nın seçimi kazanmasının yanı sıra Kongre’nin iki kanadında da üye sayısını artırdı. Son rakamlara göre, Demokrat Partinin Temsilciler Meclisindeki sandalye sayısı 252. Cumhuriyetçi partinin milletvekili sayısı ise 172. 9 sandalyenin durumu ise henüz belli değil.

Seçim sonrası Demokratlar Senato'daki sayılarını 56’a çıkardı. İki Senato seçiminin sonucu henüz kesinleşmedi.Dolayısıyla Demokrat Parti üçte iki çoğunluk olmasa da Senato’da kontrolü büyük ölçüde ele geçirdi.

Barak Obama, seçim sonuçları belli olduktan sonra Şikago’da yaptığı, seçmenlerin dünyaya birlik mesajı gönderdiğini ve bir siyahın başkan olarak seçilmesinin Amerika’da demokrasinin gücünü ortaya koyduğunu söyledi. Obama, konuşmasında, siyasi gündemini gerçekleştirebilmek için Cumhuriyetçi partiyle işbirliği yapacağını da vurguladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Kongre’nin Beyaz Sarayla işbirliğine hazır olduğunu açıkladı.

"Amerika’nın sapmadan doğru yolda ilerlememesi gerektiğini ve Obama’nın da aynı fikirde olduğunu söyledi."

Temsilciler Meclisi ve Senato için yarışan adayların seçimi kazanıp kazanamamasında, ekonomiyle Irak ve Afganistan savaşları hakkındaki görüşleri de etkili oldu. Örneğin Pensylvania eyaletinde, Amerika’nın küresel ticaret politikasına şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçi partili aday Phil English yarışı rakibine kaptırdı. Irak savaşına karşı çıkan iki Demokrat partili aday Patrick Murphy ile John murtha ise seçimi kazandı.

Siyasal gözlemcilere göre, Cumhuriyetçi partili adaylardan çoğunun seçimi kaybetmesinin daha da önemli nedeni, seçmenlerin iki savaş ve ekonomik krizden sorumlu tuttukları Başkan Bush’tan bıkmış olmaları.

XS
SM
MD
LG