Erişilebilirlik

Gül'den Obama'ya Tebrik Mektubu


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Barack Obama'ya tebrik mektubu gönderdi. Obama'nın 'değişim ve umut' mesajını Türkiye'nin de benimsediğini vurgulayan Gül, müttefik olan Türkiye ile Amerika'nın ortaklığının Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya’yı da kapsayan çok geniş bir coğrafyada barış ve güvenlik için özel bir önem taşıdığını kaydetti.

Amerika'daki başkanlık seçimi Türkiye'de de yakından izlendi. Seçim kampanyasında Kıbrıs'ta Türk askerinin varlığını 'işgal' olarak niteleyen, Ermeni soykırımı iddialarını kabul edeceğini ilan eden Demokrat aday Barack Obama'nın, başkanlık yarışında galip gelmesi ilk değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan oldu. Obama'nın Türkiye'yle ilgili tezlerini "Seçim kampanyasının bir parçası" olarak gören Erdoğan, "Türk-Amerikan ilişkileri, oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, Amerika ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik bağla belirlenmiş, bunun da devam etmeli diye düşünüyorum" diye konuştu.

Siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve ağır bedeller ödendiği Amerika'da ilk kez siyahi bir adayın başkan olmasının "ülkede bir kırılma yaşandığının göstergesi" olduğunu belirten Erdoğan, bundan böyle "siyah-beyaz" diye bir sorunun kalmadığını söyleyebileceğini dile getirdi. Obama'nın beyazlardan da büyük oranda oy aldığını hatırlatan Erdoğan, seçim kampanyasında Obama'yla birlikte çalışan tüm ekibi tebrik ettiğini söyledi. Küresel ekonomik krizin sarsıntılarının sürdüğü bir dönemde Obama'nın yükünün artacağını öngören Erdoğan, Obama'nın başkanlığının dünya barışı için hayırlı olmasını diledi.

"Seçilmiş başkan"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Obama'ya tebrik mektubu gönderdi. Mektubunda Obama'ya "Sayın Seçilmiş Başkan" diye hitap eden Gül, Obama'ya "Dünyanın siyasi ve ekonomik güçlüklerden geçtiği bir dönemde, büyük ulusunuza önderlik etmeye seçilmiş bulunuyorsunuz. Bununla beraber, zor zamanlarda yaşasak da biz bu zamanlarda insanlık için daha aydınlık günler sağlayacak fırsatların yaratılabileceğine de inanıyoruz. Değişim ve umut mesajınız günümüzün beklentilerini karşılayan bir mesajdır. Türkiye, bu mesajı benimsemektedir" diye seslendi.

Gül, mektubunda Türkiye ile Amerika'nın iki müttefik, dost ülke olduğuna, bu dostluğun da özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlere dayandığına vurgu yaptı. Mektubunda Türkiye ile Amerika arasındaki ikili ilişkilerin tüm dünya barışı ve güvenliği için önem taşıdığını anlatan Gül, Obama'nın başkanlığı süresince başta terörle mücadele olmak üzere tüm alanlarda ikili ilişkileri en üst düzeye çıkarma beklentisini dile getirdi.

Aliyev, Ankara'da kutladı

Azerbaycan'da cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen İlham Aliyev, ilk yurtdışı seyahatini Türkiye'ye yaparken, Obama'nın başkanlığını Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte kutladı. Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le düzenlediği basın toplantısında Obama'nın başkanlığıyla birlikte Azerbaycan-Amerika ilişkilerinin daha iyiye gitmesini umduğunu belirtirken "Obama'ya uğurlar diliyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Gül de, Obama'nın seçilmesini Aliyev'le birlikte ilgi ve dikkatle izlediklerini söyledi ve "Umarım bütün dünyada yeni bir düzen başlar. Obama'nın seçilmesinin tüm dünyaya barış, istikrar ve güvenlik için hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG