Erişilebilirlik

4 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post bugünkü başkanlık seçiminde seçmenlerin % 51’inin ekonomiyi öncelik olarak görmesine karşılık sadece % 6’sının Irak savaşını öncelikle bir mesele olarak gördüğünü belirtiyor. Gazete, garip bir biçimde bu durumun Obama’nın işine yaradığını vurguluyor:

"Demokrat Parti’de ön seçimler başladığında Obama, savaşa karşı çıkıyordu ve 16 ay içinde Irak’tan çekilmek gerektiğini savunuyordu. 2007 yılında bu öneri kabul edilseydi muhtemelen sonuçları felaket olurdu. Daha birkaç ay öncesinde bile son derece sorumsuz görünen bu yaklaşım, şimdi ise Bush yönetiminin Irak hükümetiyle yapığı görüşmelerin içeriğinden pek farklı değil. Obama ile Irak’ta görev yapan Amerikalı komutanlar arasında hala önemli görüş ayrılıkları var. Umarız Obama seçilmesi durumunda Irak’taki komutanların uyarılarını dikkate alır. Ancak bugün, ayrıntılı siyasi tavsiyelerde bulunmak için doğru bir gün değil. Bugün için, yeni başkanın Irak’ta bir felaket değil de zafere yaklaşan bir savaş devralacağını söylemek yeterli."

Boston Globe yeni seçilecek başkanı Guantanamo kampını kapatmaya ve Cenevre sözleşmelerine uymaya çağırıyor. Gazete, Guantanamo’yu Bush yönetiminin insan hakları ihlallerinin sembolü olarak tanımlıyor:

"Guantanamo’ya gönderilen 700’ü aşkın kişiden yaklaşık 255’i halen bu kampta tutuluyor. Büyük bir kısmı ise ülkelerine döndüler. Tutukluların yedi yıl önce Guantanamo’ya gönderilmeye başladığı günden bu yana, sadece iki tanesi mahkûm oldu. İnsan hakları savunucuları, yeni başkanın bir kararname ile Guantanamo’daki tutukluların askeri mahkemeler yerine federal mahkemelerde yargılanmasını sağlayıp sağlayamayacağı konusunda görüş ayrılığı içinde. Bazıları bunun için Kongreden onay alınması gerektiğini savunuyor. Ancak her halükarda, yeni başkan ilk 100 gün içinde Guantanamo’yu kapatmayı ve tutukluların federal mahkemelerde yargılanmasını öncelikli bir mesele yapmalıdır."

New York Times Bush yönetiminin giderayak temel haklar, kürtaj ve çevre gibi konularda Amerika’ya büyük zararlar verecek kararlar aldığını yazıyor. Gazete, Beyaz Saray’da 77 günü kalan Bush’un bu süre içinde daha büyük zararlar verebileceğini de öne sürüyor.

"Son aylarda rahatsızlık verici bazı adımlar atan yönetim, Guantanamo kampının kapatılması konusunda ise kılını kıpırdatmıyor. İşin sevindirici yanı, 20 Ocak 2009’da görevi devredecek olan Bush’un ekonomik açıdan önem taşıyan bir karar alabilmesi için sadece 20 Kasım’a kadar zamanı olması. Diğer konularda ise Bush’un 20 Aralık’a kadar zamanı var. Bu tarihten sonraki kararlar yeni başkan tarafından kolaylıkla geri alınabilir. İşin kötü yanı ise Bush’un da bunun farkında olması."

Los Angeles Times beyaz seçmenlerin siyah adaylara karşı gizli ırkçılığı olarak bilinen Bradley etkisinin aslında yanıltıcı bir yaklaşım olduğu görüşünde. Gazete, Tom Bradley’nin 1982’de valilik seçimini kaybetmesinin ırkçılıktan değil, kamuoyu yoklamalarının hatasından kaynaklandığını savunuyor:

"Anketler yanıltıcı olabilir. Obama’yı önde gösteren kamuoyu yoklamaları, sandıkların açılmaya başlamasıyla birlikte, tıpkı 2004’te John Kerry’yi seçimin galibi ilan eden anketler gibi yanlış çıkabilir. Ancak McCain kazansa bile, bu Bradley etkisinin bir kanıtı olarak gösterilemez. Bunca seçmen anketçilere yalan söylüyor olamaz ve eğer söylüyorsa bile anketçiler,bunu ortaya çıkarmakta bu kadar beceriksiz olamaz"

XS
SM
MD
LG