Erişilebilirlik

Sarah Palin Kimdir?


Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Senatör John McCain’in başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği 44 yaşındaki Alaska Valisi Sarah Palin, Amerikalılar için yeni bir isim. Kendisini “sıradan bir anne” olarak tanıtan Palin’in 17 yaşındaki lise öğrencisi kızının hamile olduğunun ortaya çıkması büyük tartışma yarattı. Sarah Palin kimdir?

Sarah Palin, beş çocuk annesi. En küçük oğlu down sendromu hastası. Palin bunu doğumdan önce biliyordu, ancak muhafazakar eğilimli bir siyasetçi olarak kürtaja şiddetle karşı çıktığı için bebeği aldırmadı. Palin, evlilik öncesi cinsel ilişkiden kaçınılması gerektiğini savunarak muhafazakar gruplardan destek buluyor.

Ancak, Palin’in 17 yaşındaki bekar kızının hamile olduğu ortaya çıktı. Sarah Palin ve eşi, kızlarının doğum kararını desteklediklerini açıkladı.

Palin kendini sıradan bir anne olarak tanımlıyor.

“Annem ve babam bir ilkokulda çalışırdı. Ben de Alaska’da yaşayan sıradan bir anneyim.”

Ancak Palin çok sıradan bir insan değil. Lisede basket takımında büyük başarılara imza atmış. Lakabı “barakuda.” Balıkçılık yapmış, avlanmayı seviyor. Gazetecilik mezunu, bir süre televizyonda spor muhabirliği yapmış. Babası Charles Heath anlatıyor:

“Kendi kararlarını verebilen bir insan. Haklı olduğu konularda, düşüncelerini sonuna kadar savunur.”

Belediye Konseyi üyeliğinden, küçük bir kasabanın belediye başkanlığına seçilen Palin, iki yıl önce de Alaska Valisi seçildi.

Vali olarak lobi şirketlerine karşı direndi. Bir doğa harikası sayılan Alaska eyaletinde petrol arama çalışmalarını destek verdi.

“Enerji kaynakları konusundaki tartışmalar Alaskalıları gerçekten yoruyor. Biz, kalkınmak istiyoruz. Çözüm üretmek istiyoruz. Amerika’ya katkıda bulunmak istiyoruz.”

Alaska’da güçlü bir tabanı olan Palin, halkın yüzde 80’inden destek görüyor.

Anchorage Gazetesi mahabiri Matt Zencey anlatıyor:

“Birçok kişi meslek yaşamında onu hep küçümsedi. Ancak Palin her zaman onu eleştirenleri utandırdı.”

Politico nokta kom yazarı David Mark anlatıyor:

“Reformcu bir kişliliği var. McCain kampanyasına bu şekilde destek verecek. Cumhuriyetçi Parti’ye zaman zaman kafa tutmuş. Alaska’da petrol arama çalışmalarına destek veriyor. McCain kampanyası için bu mesajı da taşıyacak.”

Palin vali olarak Kuveyt’teki Alaskalı askerleri ziyaret etmişti. Amerika’daki silahlanma hakkının en güçlü destekçilerinden biri.

Demokratlar Palin’in dış politikada deneyimsiz olduğunu vurgularken, Cumhuriyetçiler Palin’in göreve hazır olduğunu savunuyor.

“Başkan olarak görev yapmak büyük bir onur olur...”

Palin, seçilirse, Amerika’nın ilk kadın başkan yardımcısı olacak.

XS
SM
MD
LG