Erişilebilirlik

Başkanlık Seçimi Yarın Yapılıyor


Amerikan başkanlık seçimi yarın yapılıyor.

Seçim kampanyasının son günlerinde Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi partili rakibi John McCain, sonucu belirleyeceği tahmin edilen eyaletlerde mitinglere katılmaya devam etti.

Senator Obama için Ohio’da düzenlenen mitinge, rock yıldızı Bruce Springsteen katıldı. Obama, bölücü politikalardan kurtulmak için seçmeni, kendisine oy vermeye çağırdı.

Senatör McCain ise dünkü programına Pennsylvania’da başladı. McCain New Hampshire’da Senatör Obama ile arasındaki politika farkları üzerinde durdu.

Seçimi çok çekişmeli olması beklenen Ohio ve Pennsylvania eyaletleri ülkenin toplam seçmen sayısının yüzde 15’ini temsil ediyor. Bu açıdan kazanmak sonuç açısından kritik önem taşıyor. McCain 2000 yılında Başkan Bush’unseçimi kazanmasını sağlayan Florida eyaletine bugün yeniden gidecek. Obama ise kampanyasının son gününde Virginia eyaletinde konuşacak.

Ulusal Kamuoyu araştırmaları, Obama’nın, açık farkla üstünlüğünü koruduğunu gösteriyor.

ObamaCumartesi günü Nevada, Colorado ve Missouri eyaletlerinde seçim kampanyalarını südürdü. 2000ve2004seçimlerinde Cumhuriyetçilerin kazandığı bu eyaletlerde Obama desteğini arttırmış durumda. Obama'nın Nevada ve Colorado eyaletlerini kazanmasi beklenirken, Missouri eyaletinde adaylar başa baş gidiyor.

Amerika'da seçimler Salı günü yapılacak, ancak çoğu eyalette erken oy kullanma işlemleri başladı. Şu ana kadar erken oy kullanan 23 milyon seçmenin çoğunun Obama'ya oy verdiği tahmin ediliyor.

2008 seçimlerinde rekor düzeyde katılım bekleniyor. Obama ve McCain, seçmeni, kamuoyu yoklamalarına aldanmayıp mutlaka sandık başına gitmeye çağırıyor.

Yapılan tüm kamuoyu yoklamalarının ortalaması Obama’nın yüzde 50’ye 44 McCain’den altı puan önde olduğunu gösteriyor.

Her ikiaday, telefonlar, büroşürler vegönüllü taraftarları aracılığıyla halkıoy vermeye teşvik ediyor.

XS
SM
MD
LG