Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Kongre'de Fire Verecek


Salı günkü seçimde yeni başkanın yanı sıra Temsilciler Meclisi’nin üyeleri de yenileniyor. Cumhuriyetçiler’in 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde en az 20 sandalye kaybedeceği, hatta kayıp sayısının 30’a kadar da yükselebileceği tahmin ediliyor. Dan Robinson’un haberini Hale Ebiri sunuyor:

4 Kasım’da sandık başına gittiği zaman seçmenin kararını etkileyecek olan konuların başında, sadece Amerika’yı değil, dünyayı sarsan finans krizi olacak. Gözlemciler seçmenin, Washington’da önemli değişiklikler yapmaya hazırlandığını ve bundan Cumhuriyetçiler’in zarar göreceğine inanıyor.

Şu anda Demokratlar 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 235 sandalyeyle çoğunluğa sahip. Cumhuriyetçiler’in ise üye sayısı 199, ve bir sandalye de boş. Cumhuriyetçiler’in kamuoyu önünde iyimser gözükmeye çalışmalarına rağmen kayba uğrayacaklarını gösteren bazı belirtiler, yıl içinde ortaya çıktı. Özel seçimlerde, yıllardır Cumhuriyetçiler’in kazandığı üç seçim bölgesinde Demokrat adaylar galip geldi. Ayrıca 2006 yılından bu yana siyasetten çekilme kararı alan, ya da daha yüksek bir makam için milletvekilliğinden ayrılan Cumhuriyetçilerin sayısı 29, Demokratlar’ın sayısı da altı idi.

Temsilciler Meclisi’ndeki tartışmaların büyük bölümü ekonomi konusunda duyulan kaygılar ve finans piyasalarını kurtarma planıyla ilgiliydi. Demokrat ve Cumhuriyetçiler, seçildikleri zaman Washington’da yapacakları hakkında farklı politikalara sahip olmakla birlikte, mali piyasalardaki bunalımı giderme konusunda benzer görüşleri paylaşıyor. Temsilciler Meclisi için yarışan adayların durumunu, ekonominin dışında Irak ve Afganistan savaşları da etkiliyor. Bu iki savaş ve Başkan Bush’a halk desteğinin çok düşmüş olması da, Cumhuriyetçi adayların aleyhine işliyor.

Demokratlar’ın bu seçimler için harcadığı para da, Cumhuriyetçiler’in dört katı. Cumhuriyetçi adaylar ellerindeki sınırlı ödeneği nereye harcayacakları konusunda zor kararlar almak durumunda. U.S. News & World Report dergisinin yayınladığı bir Cumhuriyetçi Parti belgesi ve haber kuruluşu Politico-nokta-com’un belirttiğine göre, Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’in sahip olduğu sandalyelerden 58’ini bir ölçüde kaybetme ihtimali var. Bunlardan 34’ünün Demokratlar’a geçme tehlikesi oldukça ciddi.

Demokratlar’ın da karşılaştığı bazı sorunlar var. Floridalı Demokrat aday Tim Mahoney’nin Cumhuriyetçi rakibini yenilgiye uğratması, kişisel bir skandal yüzünden tehlikeye düştü. Ayrıca Demokrat adaylar Pennsylvania gibi kilit öneme sahip eyaletlerde zor bir yarışmayla karşı karşıya kaldılar. Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde sahip oldukları çoğunluğu büyük çapta artırmaları mümkün gözükmekle birlikte, 100 üyeli Senato konusunda daha farklı bir durum söz konusu. Bu seçimde Senato’nun üçte biri yenilenecek. Cumhuriyetçiler’in Senato’da, yasaları engelleyebilecek sayıyı korumaları mümkün.

XS
SM
MD
LG