Erişilebilirlik

'ABD Taleban'la Görüşmeyi Düşünüyor'


Bush yönetiminin Afganistan’daki şiddet olaylarına son vermek amacıyla Taleban militanlarıyla görüşmeyi planladığı bildirildi.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi bu konuda bir karar verilmediğini, ancak Afganistan politikasının gözden geçirildiğini ve bunun sonucunda, Taleban içindeki uzlaşmaya yakın kesimlerle doğrudan görüşmeye varacak adımlar atılabileceğini söyledi.

Amerika Taleban’la doğrudan görüşmeyi kesinlikle reddediyordu.

Bu konudaki ilk haber, Wall Street Journal gazetesinde yayınlandı. Amerikalı yetkililerin açıklamalarına yer veren gazete, bu planın Afganistan ve komşu Pakistan’ın istikrar kazanmasına yarayabileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, Taleban’la doğrudan görüşmenin, Afganistan’daki daha geniş uzlaşma çabalarının yalnızca bir parçası olacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino da, Washington’ın stratejisini gözden geçirdiğini ve Afganistan’da uzlaşma gereksiniminin farkında olduğunu bildirdi. Bununla birlikte Perino, Beyaz Saray’ın, Taleban’ın şiddet ve aşırı görüşlerden uzaklaşmasını beklemediğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG