Erişilebilirlik

Gordon Brown Paris'te Sarkozy'yle Görüştü


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown, küresel finans krizine çözüm bulmak üzere toplanacak olan Avrupa Birliği zirvesi ve Washington’da 15 Kasım’da yapılacak Yirmiler Grubu toplantısı öncesinde, ortak çözüm önerileri geliştirmek üzere Paris’te bir araya geldi. İki lider Avrupa Birliği’nin krize çözüm için ayırdığı fonu 20 milyar Euro’ya çıkarmaktan, Uluslararası Para Fonu IMF’nin yapısını değiştirmeye kadar bir dizi önlem üzerinde görüş birliğine vardıklarını açıkladı.

Küresel mali krize karşı tek vücut hareket eden Avrupa Birliği’nin dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ortak bir çözüm planı hazırlayabilmek amacıyla dün akşam Paris’te bir araya geldiler. Dünyayı saran krizin ardından, bir ay içinde tam 4 kez görüşen Gordon Brown ile Nicolas Sarkozy, 7 Kasım’daki Avrupa Birliği ve ardından Washington’da 15 Kasım’da yapılacak G-20 zirvesine hazırlık yapmak için çalıştılar. Görüşme sonrası ortak açıklama yapan iki lider, bir türlü fren tutmayan küresel finans krizine karşı Avrupa’nın ortak bir yanıt vermesi için çalıştıklarını açıkladılar. Nicolas Sarkozy, Maliye Bakanlığı’ndan gelen Brown ile ‘el ele çalıştıklarını’ söyledi.

Sarkozy, kriz gündemiyle 7 Kasım’da toplanacak Avrupa Birliği zirvesine, Birliğin kriz karşısında zor durumda kalan ülkelere yardım etmek üzere oluşturduğu fonun 12 milyardan, 20 Milyar Euro’ya çıkmasını dilediklerini açıkladı. Sarkozy, zirveye götürecekleri önerileri sıralarken, Uluslarası Para Fonu IMF’nin fonksiyon ve yetkilerinin artırılması ve özellikle gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek sunabilmesi için gerekli yetkilerle donatılmasını da önereceklerini kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı, krizin çözümlenmesi ve nedenlerinin ortadan kaldırılması için 15 Kasım’da Washington’da somut kararlar alınmasını hedeflediklerinin altını çizdi. Sarkzoy, Brown’ın krizin çözümüne katkılarını överek, IMF’nin yeniden yapılandırılması önerisinin önemli faydalar getireceğine kendisinin de kuvvetle inandığını söyledi.

Gordon Brown ise, krize karşı mücadelede bundan böyle ilk hedeflerinin krizin diğer ülkelere, özellikle de Doğu Avrupa ülkelerine bulaşmasını engellemek olduğunu dile getirdi.

Brown, IMF’nin yeniden yapılandırılması önerisinin güçlenmesi için de Çin ve Körfezdeki petrol ülkelerinin de IMF’ye parasal katkıda bulunması gerektiğini vurguladı. İngiletere’nin ekonomi kökenli Başbakanı Brown, IMF’nin yapısının değişmesi ve Avrupa’nın krize karşı ortak hareket etmesinin yanısıra, AB’nin 30 büyük bankasının kriz boyunca Birlik tarafından yakından izlenmesi, büyük şirketlere ilişkin risk araştırmasının yapılması ve uzun süreçte başarılı olan şirket ve yöneticilerine de katkıda bulunulması gibi pekçok öneriyi dünya liderlerinin gündemine sunuyor.

Bu arada Avrupa kulislerinde Sarkozy ve Brown arasındaki yakınlaşma bir hayli dikkat çekiyor. Avrupa Birliği içindeki liderlik yarışında en iddialı iki isim olmalarına rağmen krize karşı birleşen Brown ve Sarkozy’nin kendi ülkelerinde de destekleri artıyor. Özellikle Brown, finansal kirizen güçlenerek çıkmayı başaran liderlerin başında geliyor. İngiltere’de yapılan anketlerde son derece düşük profil çizerken krize karşı ekonomik çözümleri ile yeniden sahneye dönen Brown, uluslararası sahnede figüran olmayacağını da gösteriyor. Brown kriz yönetimi konusundaki inisiyatifini, en azından Avrupa Birliği bazında sürdürmek istiyor.

Avrupa Birliği içinde Almanya-Fransa ilişkileri oldukça zorlu günler geçirirken, Sarkozy’nin Brown ile bu kadar sık görüşmesi ve üstelik Brown’ı Elysee Sarayı’nın resmiyetinden uzak, yazlık dinlenme rezidansı olan Versaille’daki Lanterne Köşkü’nde kabul etmesi de İngiltere-Fransa yakınlaşması olarak değerlendirildi. Bunun tarihi Fransa-Almanya ittifakını nasıl etkileyiciğini ise 7 Kasım’da topanacak olan Avrupa Birliği zirvesinde, Başbakan Angela Merkel’in nasıl tavır alacağı gösterecek.

XS
SM
MD
LG