Erişilebilirlik

29 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Amerikan komandolarının Suriye’deki bir çiftliğe düzenlediği saldırının Amerika’nın çıkarlarına ters olduğunu yazıyor. Gazete, bu saldırının İsrail-Suriye görüşmelerine zarar vereceğini ve İran’ın işine yarayacağını savunuyor:

“Saldırının zamanlaması daha kötü seçilemezdi. Suriye’nin sınır denetimini sağlayamamasının saldırıya gerekçe olarak gösterilmesi de, uluslararası hukuku yok saymaktır. Yeni Amerikan başkanının Amerika’nın dış politikasını yeniden uluslararası normlara uygun hale getirmesi gerekecek. Ayrıca, bölgedeki farklı güçlerin çıkarları arasındaki dengeyi gözeten bir politika oluşturması gerekecek. Umarız, Suriye’ye düzenlenen bu saldırı Bush ve Cheney ekibinin bu tür çabaları bilinçli olarak engelleme girişimi değildir.”

USA Today Afganistan’da El Kaide’ye karşı savaşı kazanabilmek için Taleban’la diyalog kurulabileceği görüşünde. Gazete, bu görüşün Amerikalı yetkililer arasında da giderek daha fazla kabul gördüğünü yazıyor:

“Bazı Taleban temsilcileriyle temasa geçilmesi, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısını artırmanın alternatifi olarak algılanmamalı. Bir uzlaşmaya varmanın en iyi yolu, daha güçlü konumda olmaktan geçer ve şu anda Afganistan’da daha güçlü durumda değiliz. Amerika, ayrıca önceliklerini de belirlemelidir. Bin Ladin ve Zevahiri’nin yakalanması veya öldürülmesi, Pakistan’daki kampların kapatılması ve El Kaide’nin yok edilmesi tartışılmayacak üç başlıktır. Amerika’nın Afganistan’da zafer getirecek bir stratejiye çok ihtiyacı var. Bunun için Taleban’la konuşmak gerekiyorsa, bu düşünceye de açık olmak gerekiyor.”

Christian Science Monitor
eski Merkez Bankası başkanı Alan Greenspan’in mali krizde kendi hatalarını kabul etmesinin bir dönüm noktası olduğunu yazıyor. Piyasalarda güven faktörünün çok önemli olduğunu kaydeden gazete, bu konuda yöneticilere büyük sorumluluk düştüğünü vurguluyor:

“Piyasalardaki korkunun yatışması için, insanlar yönetimden harekete geçmesini bekliyor. 700 milyar dolarlık kurtarma planı daha yeni uygulamaya kondu ve bu planın başarılı olup olmayacağını görmek için zamana ihtiyaç var. Piyasalarda bir düzelme sağlamak için panik havası azaltıp güveni sağlamak gerekiyor. Greenspan’in itirafları, bu güvenin sağlanmasında atılması gereken ilk adımdı. Eğer Wall Street’teki ve Washington’daki diğer yöneticiler de hatalarını itiraf ederlerse, piyasalar ihtiyaç duydukları güveni yeniden kazanabilirler. Belki böyle bir gelişme, korku havasından duyulan korkuyu da ortadan kaldırabilir.”

New York Times
yolsuzluktan suçlu bulunan Alaska Senatörü Ted Stevens’ın yolun sonuna geldiğini belirtiyor. Gazete, seçmenleri yeniden adaylığını koyan Stevens’a oy vermemeye çağırıyor:

“Stevens’ın hiç zaman kaybetmeden istifasını vermesi ve seçim kampanyasını bitirmesi herkes için en iyi hareket olacaktır.Başta Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı John McCain ve yardımcısı Sarah Palin olmak üzere, önde gelen birçok partili Stevens’tan bunu istedi. Ancak Stevens bu taleplere kulak asmadı. Eğer Stevens yapması gerekeni yapmazsa ve Alaskalı seçmenler Stevens’ı yeniden seçerse, Senato hemen harekete geçmeli ve Stevens’in senatörlüğünü düşürmelidir. McCain’in de dediği gibi Stevens, halkın güvenini kötüye kullandı.”

XS
SM
MD
LG