Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'Türk Amerikan İlişkileri Sağlıklı'


Washington’da temaslarda bulunan Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Amerika’daki başkan adaylarının dış politika danışmanlarıyla görüştü. Davutoğlu, Türk Amerikan ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Washington’daki temasları sırasında Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain’in dış politika danışmanlarıyla bir araya geldi. Davutoğlu, iktidara gelecek yeni dışpolitika ekibiyle bir anlayış sağlanmasının önemine işaret etti.

Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’nın Amerika’daki Ermeni toplumuna 'soykırım' ifadesi konusunda verdiği sözler Türkler arasında kaygı yaratmıştı. Davutoğlu, görüşmelerinde, Türkiye’nin bu kaygılarını yineledi.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Bizim Amerika'da muhataplarımıza söylediğimiz şey şu: Türkiye'yle o kadar kapsamlı küresel ve bölgesel stratejik işbirliği alanı mevcut ki, kimse kamuoyuna yönelik bu tür sınırlı hamlelerle bu potansiyeli tehlikeye atmamalı. Tabii seçim kampanyalarında birçok şey söyleniyor - bunun daha önce örnekleri de var. Biz bu konunun zamanla kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca herşey geçen yılki gibi değil. Türkiye'yle Ermenistan arasında bir güven ilişkisine dönüşmeye başlayan yeni bir dönem var. Yanlış bir adım, sadece Türkiye'yle Amerika arasındaki stratejik işbirliği zeminini değil, Türkiye'nin bu açılımlarını da riske edecek bir gelişme olur."

Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, “Türk Amerikan ilişkileri sağlıklı bir şekilde işliyor” dedi.

Davutoğlu ayrıca, Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Eric Edelman ve Amerika’nın yeni Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerde Irak, terörle mücadele, Kafkaslar, Afganistan, Ermenistan’la ilişkiler, Kıbrıs ve enerji güvenliği gibi konuları ele aldı.

Davutoğlu, dün ayrıca, Washington’daki Brookings Enstitüsü ve Siyasi, Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (SETA) tarafından yapılan toplantıda da bir konuşma yaptı. Davutoğlu, bu konuşmasında, Türkiye’nin güvenlik ve özgürlük alanlarında, NATO ve Avrupa Birliği’yle olan ilişkileri üzerinde durdu. Türkiye’nin doğuya kaydığı; Rusya’yla yakınlaştığı veya İslam dünyasına yöneldiği yönündeki iddiaları reddetti ve Amerika ve Avrupa Birliği’yle bağların güçlü olmasının başka ülkelerle ilişki kurmak istemediği anlamına gelmediğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye’nin barış uğrunda faal bir diplomasi izlediğini vurguladı.

Davutoğlu, Türkiye’nin komşularıyla bütün sorunların giderilmesinin hedeflendiğini söyledi ve bunu başardıklarını savundu. Bu bağlamda, Davutoğlu, Türkiye’nin Ermenistan’la iyi ilişkiler kurmak istediğini belirtti. Davutoğlu, iki ülke arasındaki bütün sorunların ele alınması gerektiğini söyledi ve bu girişime Amerika’da yaşayan Ermeni diasporasının destek vermesini istedi. Türkiye Ermenistan temaslarının Azerbaycan’daki yankıları konusunda, Davutoğlu, “bir millet iki devlet” vurgusu yaptı ve bu sürecin Azerbaycan'da endişeyle karşılanmadığını savundu.

Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin, İran’ın nükleer programı sorununa diplomatik çözüm bulunmasına katkı sağladığını söyledi. Başbakanlık danışmanı, “kimse İran’ı bizden daha iyi bilemez” dedi. Davutoğlu, Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen Türkiye’nin bu konumunu, bu konuda da kullanacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG