Erişilebilirlik

28 Ekim Amerikan Basınından Özetler


USA Today devlet bütçesinin rekor düzeyde açık verdiği bir dönemde, her iki başkan adayının vergi indirimi vaadinde bulunmasını eleştiriyor. Gazete, yaklaşık 30 yıldır egemen olan vergi karşıtı söylemlerin sorumsuz bir toplum yarattığını savunuyor:

"Birisi Muslukçu Joe’ya sosyalizm dediği şeyin aslında artan oranlı vergilendirme sistemi olduğunu anlatmalı. Yani, daha fazla para kazananlar devlete daha fazla vergi öderler. Yeni Amerikan başkanı 2009 yılında yaklaşık bir trilyon dolarlık bir bütçe açığını devralacak. Bir başka deyişle devletin harcayacağı her bir doların sadece 75 cent’i vergi olarak toplanacak. Devlet bu dengesizliği sürdüremez. Çözüm, vergileri büyük oranda artırmaktan geçmiyor. Ancak gelirlerle giderleri dengelemenin biryolu bulunmalı. Maalesef seçim kampanyasında bunu tartışmak yerine, adaylar seçmenlere boş vaatlerde bulunuyor."

New York Times da seçim öncesinde Obama ile McCain’in sağlık reformuna ilişkin görüşlerini değerlendiriyor. Gazete, McCain’in sağlıkta serbest piyasa anlayışını öne çıkartmasına karşılık, Obama’nın devlet sübvansiyonlarını da devreye sokmayı planladığını yazıyor:

"Daha fazla sigortasız insanı kapsayacağı, riskleri ve maliyetleri daha eşitlikçi biçimde dağıtacağı ve daha fazla sayıda Amerikan vatandaşı için daha kapsamlı bir sağlık sigortası getireceği için Obama’nın planı dahaiyi. McCain’in planının ise yeterli sübvansiyon sağlamadan, çalışanların kendi sigortalarını ödemeye dayalı sistemi de tehlikeye atmasından endişe ediyoruz. Birçok çalışanın sağlık sigortası kapsamını daralttığı ve ödemelerini azalttığı bir dönemde, Amerika’nın bu planı kaldıramayacağını düşünüyoruz."

Washington Post Amerika’nın Suriye topraklarındaki bir çiftlik evine baskın düzenlemesi karşısında Şam’ın verdiği tepkiyi eleştiriyor. Suriye’nin yıllarca teröre destek verdiğini hatırlatan gazete, bunun bir bedeli olduğunu öne sürüyor:

"Eğer Suriye’deki Baas rejimi İsrail’le barış yapmak, İran’dan uzaklaşmak, terörü desteklemeye son vermek ve Batıyla yeniden ilişki kurmak konularında gerçekten ciddi ise, bu memnuniyet verici bir tavır olacaktır. Ancak Suriye hükümeti bir yandan bomba yüklü araçlar patlatmaya, silah kaçakçılığı yapmaya ve teröristlere kucak açmaya devam ederken bir yandan da yakınlaşma çabalarının diplomatik ve ekonomik meyvelerinden yararlanmayı düşünüyorsa bu mümkün değildir. İsrail,daha önce Esad’ın terörist faaliyetlerine meşru askeri hedefleri vurarak karşılık vermişti. Şimdi Amerika’nın da benzer bir mesaj vermesinin ardından belki Esad, izlediği stratejiyi gözden geçirir."

Los Angeles Times ise Bush yönetiminin Suriye topraklarına saldırı düzenlemesine karşı çıkıyor. Gazete, saldırının tam da Suriye’nin Batıyla yakınlaşmaya çalıştığı bir döneme denk geldiğini vurguluyor:

"Teröre karşı savaşta yeni bir cephe açacak gibi görünen bu saldırı, Irak’la son derece hassas güvenlik anlaşması görüşmelerininsürdüğü bir döneme denk geldi. Bazı kesimler, bu anlaşmanın imzalanması durumunda, Amerika’nın Irak topraklarını İran ve Suriye gibi ülkelere saldırmakta kullanacağı gerekçesiyle anlaşmaya karşı çıkıyor. Suriye’ye düzenlenen bu saldırı, anlaşmanın imzalanmasını daha da zora soktu. Bush, Ortadoğu’da yeni bir kovboy diplomasisi uyguluyor. Ve eğer bu oyun işe yaramazsa, sonuçlarıyla yeni başkanın uğraşması gerekecek."




XS
SM
MD
LG