Erişilebilirlik

Erken Oy Verme İşlemleri Başladı


Demokrat Parti'nin haftalık radyo konuşmasını yapan başkan adayı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, seçmenleri erkenden oy vermeye çağırdı. Amerika'da erken oy verme işlemleri başladı.

Amerika’da Demokrat aday Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday John McCain arasındaki başkanlık yarışı son hızla devam ederken bazı seçmenler, 4 Kasım seçimlerinden önce oy kullanmaya başladı bile. Bu yılki seçimler için milyonlarca yeni seçmen, kayıt yaptırdı. Yetkililer, erken oy verme işleminin başlamasıyla seçimlerde 150 milyon kişinin oy kullanmasını bekliyor. Ancak erken oy verme işlemi, bazı eyaletlerde usulsüzlük iddialarının gündeme gelmesine neden oluyor.

Bu yılki başkanlık seçimlerinde rekor sayıda seçmen, erken oy kullanma işleminin başlamasıyla sandık başına koşuyor. Seçim günü yaklaşırken 4 Kasım’dan önce oy verenlerin sayısı da hızla artıyor. Seçimin özellikle çekişmeli geçeceği Ohio gibi kilit eyaletlerde seçmenler, sıranın başında olmak için seçim bürolarının önünde kamp kuruyor.

Güney eyaletlerinden Georgia’da yetkililer, erken oy vermek için sıraya giren seçmenlerin sayısının çok yüksek olması nedeniyle zorluk çekiyor. Kimi seçmenler, oy kullanmak için saatlerce bekliyor.

Yakın tarihteki başkanlık seçimlerinden beri erken oy vermek, oldukça popüler. Yetkililer, kayıtlı seçmenlerin yüzde 33’ünün seçim gününden önce oy kullanacağını tahmin ediyor. Bu oran, 2004 seçimlerine göre yüzde 22 artışa işaret ediyor. Bazı seçmenler, ekonomi nedeniyle erken oy kullanıyor.

John McCain ve Barack Obama arasındaki başkanlık yarışı birçok yeni seçmenin kayıt yaptırmasını sağladı. Birçok uzman, seçmenlerin bu heyecanını, ilk kez siyah bir Amerikalının ya da bir kadının göreve gelme olasılığına bağlıyor. Ancak seçmen sayısındaki artış, seçmen kayıtlarında usulsüzlük yapıldığı iddialarını da beraberinde getirdi. Ohio’da yetkililer, seçmen kayıtlarında sahtecilik yaptıkları iddia edilenleri sorguladı.

Soruşturulan örgütlerden biri, kısaca ACORN olarak bilinen Reform için Toplum Kuruluşları Birliği. Nevada’nın Las Vegas kentinde polis, seçmen kayıtlarında sahtecilik yaptığı iddia edilen örgütün merkezine baskın düzenledi. ACORN örgütünden Frank Beaty, seçimin başabaş geçeceği Nevada eyaletinde yapılan polis baskınından Cumhuriyetçileri suçluyor: "Cumhuriyetçiler, ACORN’un yeni seçmenleri hedef aldığını ve ilk kez bu seçimlerde oy kullanacak bu seçmenlerin de Obama’ya oy verme olasılığının çok yüksek olduğunu biliyor. Bu nedenle Cumhuriyetçilerin stratejisi, bu yeni seçmenlerden olabildiğince fazlasını diskalifiye etmek."

Amerika Adalet Bakanlığı, seçmen kayıtlarında sahtecilik, seçmenleri korkutma ve geçersiz oy kullanma vakalarıyla ilgili 90 soruşturma yürütüyor.

American Üniversitesi profesörü Curtis Gans, geçmişte, her iki partinin de, özellikle yarışın başabaş gittiği eyaletlerde bazı seçmenleri listeden çıkarmakla suçlandığını hatırlatıyor: "Amerika, giderek daha da kutuplaşan bir ülke oluyor. Bu nedenle de iki yılda bir hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar seçim sürecinin bütünlüğünü korumak yerine yapmamaları gereken işlere kalkışıyorlar."

Seçim yetkilileri, şimdiden oy vermeye başlayanların, tarihi katılımın beklendiği seçim gününde en azından uzun kuyrukları biraz olsun azaltacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG