Erişilebilirlik

Mali Reform Çağrısı


Asya ve Avrupalı liderler küresel finans krizine karşı işbirliği sözü verdi ve reform çağrısında bulundu. Pekin'de toplanan 40 Asya ve Avrupa ülkesinin lideri şu ana kadar alınan önlemlerin yetersiz olduğunu vurguladı. Liderler, 15 Kasım tarihinde Washington'da yapılacak uluslararası zirveye de destek verdi.

43 ülkenin katıldığı Asya - Avrupa toplantısının sonunda yayınlanan ortak bildiride uluslararası mali sistemin reform edilmesine destek verileceği belirtildi ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekonomilerin yeniden canlandırılmasına katkıda bulunması istendi.

Zirveye evsahipliği yapan Çin Başbakanı Wen Jiabao, bütün ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini, zorlukların ancak bu şekilde aşılabileceğini kaydetti. Wen, piyasaların denetlenmesinin önemine işaret etti.

Wen, mali kriz nedeniyle ülkesinin henüz büyük zarar görmediğini, ancak uluslararası talebin azalmasıyla Çin ekonomisinin de zorlanacağını vurguladı.

İki yılda bir yapılan Asya - Avrupa toplantısında enerji güvenliği, yoksulluk ve iklim değişikliği gibi konular da değerlendirildi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ekonomik kriz nedeniyle iklim değişikliğiyle mücadeleden ödün verilmemesi gerektiğini söyledi.

Durgunluk beklentisi nedeniyle, dün, dünya borsalarında büyük değer kaybı görülmüştü. Dow Jones endeksi yüzde 3,61 oranında düşüşle kapanırken, Nasdaq yüzde 3,23; S&P 500 endeksi yüzde 3,46 oranında değer kaybetti. Tokyo borsası günü yüzde 9, Güney Kore yüzde 10, Hong Kong borsası ise yüzde 8 kayıpla kapadı. Londra, Paris ve Frankfurt borsaları yaklaşık yüzde 5 oranında değer kaybetti. Moskova borsasının yüzde 14 oranında değer kaybetmesinden sonra işlemler durduruldu.

Borsalardaki düşüşe durgunluk beklentisi neden oluyor. Hafta içinde büyük şirketlerin zarar açıklamaları ve işsizlik sigortası başvurularındaki artış Amerikan ekonomisinin durgunluğa gireceğine işaret ediyor. Dün bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino da, önümüzdeki hafta açıklanacak olan GSYH rakamlarının "iyi olmayacağını" söyledi.

Bu arada, İngiltere'de üçüncü çeyrekte ekonominin yüzde 0,5 oranında küçüldüğü açıklandı. İngiliz ekonomisi 16 yıl içinde ilk kez küçülüyor.

XS
SM
MD
LG