Erişilebilirlik

'Stratejik Ortaklık Onarılmalı'


Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama, Türk - Amerikan ilişkilerinin Bush döneminde gerildiğini hatırlatıyor ve stratejik ortaklığın onarılması için çalışılacağını vurguluyor.

Obama’nın internet sayfasında yer alan seçim programının “Avrupa’yla Güçlü Ortaklık” bölümünde Türk - Amerikan stratejik ortaklığının onarılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Belgede, “istikrarlı, demokratik ve batı yanlısı bir Türkiye Cumhuriyeti’yle yakın ilişkilerin sürdürülmesinin Amerika’nın ulusal çıkarları dahilinde olduğu” yazıyor.

Obama’nın dış politika görüşlerini özetleyen belgede, Bush yönetiminin Irak’a müdahalesi nedeniyle PKK terör tehdidinin yeniden canlandığı, bu nedenle “Müslüman dünyasındaki en gelişmiş demokrasi olan Türkiye’nin batıya sırt çevirdiği” belirtiliyor. Metinde Türklerin sadece yüzde 12’sinin Amerika hakkında olumlu görüş bildirdiğine dikkat çekiliyor. Belgede, Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden’ın yeni bir diplomatik girişim başlatacağı ve “Türk ve Iraklı Kürt liderleri bir araya getirerek PKK tehdidine çözüm getirecek, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak ve Türklerin kuzey Irak bölgesine yatırım yapmasını sağlayacak bir uzlaşma” arayacağı yazıyor.

Metinde demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünün teşvik edileceği ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verileceği vurgulanıyor.

Bu arada, “Avrupa’yla Güçlü Ortaklık” belgesinde Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm arandığı da yazıyor. Kıbrıs bölümünde şunlar yazıyor: “Obama ve Biden, Kıbrıs’ın tek bir ülke olması gerektiğine inanıyor; adadaki iki toplumun kendi bölgelerinde önemli siyasi yetkilere sahip olmasını ve mal-mülk, mülteciler, toprak ve güvenlik gibi sorunların adil bir şekilde çözümlenmesini destekliyor.”

Belgede, Kıbrıs’ta uzlaşmaya varılmasının bölgede barışa ve refaha yol açacağı, Türk – Yunan ilişkilerini geliştireceği, Türk demokrasisini güçlendireceği, askeri ihtilaf tehlikesini azaltacağı ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği önündeki önemli bir engeli ortadan kaldıracağı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG