Erişilebilirlik

ABD G20'yi Toplantıya Çağırdı


Şirketlerin üç aylık kar-zarar durumlarının açıklanmasıyla birlikte, tüm dünya borsaları düştü. Amerika, dünyanın ekonomik durumunu görüşmek üzere Yirmiler Grubu ülkelerini toplantıya çağırdı. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Amerikan borsalarının önemli bir göstergesi olan Standard and Poors (S&P) endeksi, günün sonunda yüzde 6 oranında değer kaybederek, son beş yılın en düşük düzeyine indi.

Dün değer kaybeden Uzakdoğu borsaları da bu sabah güne yine kayıpla başladı. Japon hükümeti ticaret fazlasının Eylül ayında, ihracatın düşmesi ve yüksek petrol fiyatı yüzünden, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 94 oranında gerilediğini açıkladı.

Avrupa borsaları da dün ortalama yüzde 4 oranında değer kaybetmişti.

Borsalar rekor düzeylerde düşerken, Washington sanayileşmiş ve sanayileşme yolundaki ülkeleri kapsayan Yirmiler Grubu’nu 15 Kasım’da toplantıya çağırdı. Yirmiler Grubu ülkeler grubunda Türkiye de yer alıyor. Bu gruba, büyük sanayileşmiş ülkelerin yanı sıra hızla kalkınan Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkeler dahil.

Beyaz Saray toplantıya Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası başkanlarının da davet edildiğini açıkladı.

Toplantıda mevcut kriz ve ilerde çıkacak ekonomik sorunları önleme yolları tartışılacak.

Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown, küresel yavaşlamanın, İngiltere ve diğer ülkelerde ekonomik durgunluğa yol açabileceğini söyledi.

Brown, bu açıklamayı dünya borsalarında büyük düşüşler yaşanırken yaptı.

XS
SM
MD
LG