Erişilebilirlik

Terörle Mücadelede Yeni Yapı


PKK’nın 3 Ekim’deki Aktütün saldırısının ardından teröre karşı ekstra önlemler alıp, yeni bir yapılanmaya gitmeyi değerlendiren hükümete, Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) tam destek geldi. MGK’da terörle mücadele konusunda yeni bir kurumsal yapı oluşturulması kararlaştırılırken, Aktütün saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yöneltilen eleştirilerin PKK’ya hizmet ettiğinden yakınıldı.

MGK, terörle mücadelenin çok yoğun ve çok boyutlu olarak tartışıldığı bir dönemde toplandı. Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında gerçekleşen ve 5 saate yakın süren toplantıya Orgeneral İlker Başbuğ ilk kez Genelkurmay Başkanı olarak katıldı. Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in de katılıp, Bağdat’taki yeşil bölgede Kürt lider Mesud Barzani ile yaptığı doğrudan görüşme hakkında bilgi verdiği toplantının ana gündemini terörle mücadelede bundan böyle izlenecek strateji ve Kuzey Irak’la ilişkiler oluşturdu. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, terörle mücadelede koordinasyonun güçlendirilmesi için yeni bir kurumsal yapı oluşturulması kararı açıklanırken, terörle mücadelenin demokrasi ve hukuk değerlerine bağlılık çerçevesinde kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Güvenlik güçlerinin ‘özveri ve başarıyla’ terörle mücadele ettiğinin kayda geçirildiği bildiride, TSK’ya yöneltilen eleştirilerin haksız olduğu belirtilip, böylesi gergin bir ortamda herkesin sorumluluk duygusuyla hareket etmesi ve güvenlik güçlerine destek olması istendi. Irak’la ilişkilere bundan böyle nasıl yaklaşılacağının da dile getirildiği bildiride, Irak’la sürdürülen diyaloğun yakından takibinin gerçekleştirileceği vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Kuzey Irak’la terörle mücadele kapsamında kurulan diyaloğu NTV’ye değerlendirirken, bu diyaloğun doğrudan olduğunu vurgulayıp, “Yoğun ama sessiz bir diplomasi yapacağız. Her seviyede görüşme olacak. İlişkilerin gidişatı onların yaptıklarına bağlı” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG