Erişilebilirlik

Almanya'da Yardım Paketi Yürürlüğe Giriyor


Almanya’da zor durumda kalan bankaları kurtarmayı amaçlayan 500 milyar Euro kapsamlı yardım paketi bugünden itibaren uygulamaya alınıyor. Başbakan Merkel’in önerdiği pakete koşulsuz destek veren Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD 2009 genel seçimleri için Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’i başbakan adayı olarak seçti.

Almanya tarihinin en büyük ekonomik yardım paketi rekor bir hızla gerekli tüm mercilerin onayını alarak bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Normal olarak bir yasanın çıkmasının ortalama 217 gün sürdüğü Almanya’da ‚Mali Sektörü Stabilize Kanunu’ adını taşıyan 500 milyarlık paket, beş gün içinde sırasıyla Federal Hükümet, Federal Meclis, Eyalet Temsilciler Meclisi'nden yeşil ışık aldıktan sonra, son olarak da Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından imzalanarak Frankfurt Borsası’nın bu sabahki açılışına yetiştirildi.

Küresel krizin Almanya’daki reel ekonomiye yansımasını engellemeyi hedefleyen paketin ilk etapta, Frankfurt Borsası’nda son hafta yaşanan düşüşü de yavaşlatması umut ediliyor. Batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bankaların 2009 yılının sonuna kadar yararlanabilecekleri paketde bankaların fondan yararlanmaları durumunda devletleştirilmesinin ön görülmemesine yönelik eleştiriler sürerken, Sosyal Demokrat Parti SPD federal milletvekili Lale Akgün öncelikli amacın krizin piyasalara yansımasını engellemek olduğunu savunuyor.

Bu bağlamdaki tartışmalarda finans sektörünün önde gelen isimleri de eleştirilere maaruz kalıyor ve fahiş yükseklikteki yönetici maaşlarının yasal düzenlemelerle sınırlandırılmasını isteniyor. Nitekim Başbakan Merkel yönetici maaşlarının makul sınırlar içinde kalmasına özen gösterilmesi uyarısında bulunurken, Sol Parti’nin gelecek yıl gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı için aday gösterdiği Peter Sodann ise, yılda 12 milyon Euro ile en çok kazanan yönetici olan Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann’ın, görevini kötüye kullanmak suçundan tutuklanmasını ve cezaevine gönderilmesini talep etti. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’de hükümetin yardım paketini ve yönetici maaşlarını eleştirenlerden.

Bu arada Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, SPD tarafından olağanüstü parti kurultayında, gelecek yıl Almanya'da yapılacak genel seçimler için başbakan adaylığına seçildi. Steinmeier, oylamadan önce yaptığı konuşmada, global mali kriz nedeniyle Almanya’nın, Batılı ülkelerin yanı sıra Rusya, Türkiye ve kalkınmakta olan ülkelerle de sıkı işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Öte yandan eski Başbakan Yardımcısı Franz Müntefering’de, partinin genel başkanlığına seçildi. Almanya’da genel seçimler Ekim 2009’da gerçekleşecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG