Erişilebilirlik

Ergenekon Davasında Erteleme Kararı


İstanbul Ümraniye'de iki yıl önce bir evde el bombalarının bulunmasıyla başlayan ve örgütlü çete kurup Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) darbeye karşı teşvik ettikleri iddia edilen emekli orgenerallerden, gazetecilere, akademisyenlere kadar uzanan 46'sı tutuklu 86 sanıklı 'Ergenekon' davası başladı. Türkiye'deki yerli ve yabancı tüm medyanın yakından izlediği davanın ilk gününe, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliye salonunda yaşanan izdiham damgasını vurdu.

Türkiye'de aylardır 'derin devlet' ve 'çeteler' tartışmasını gündeme taşıyan 'Ergenekon' davası, 2 bin 500 sayfalık iddianamesi ile büyük bir merak konusu olmuştu. Çünkü iddianamede Ergenekon'un 'açıkça bir terör örgütü' olduğu belirtilmiş, Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Kuvay-i Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ'ın "örgütün üst düzey sorumluları ve yöneticileri" oldukları öne sürülmüştü.

İddianamede, örgütün hükümeti düşürmeye çalıştığı, TSK'yı darbeye teşvik ettiği savunulmuştu. Bu iddianamenin ardından, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülmeye başlayan Ergenekon davasının ilk duruşmasında en çok dikkat çeken ve tartışma yaratan; utuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar, gazeteciler ile sanık yakınlarının yarattığı kalabalık ve kaos oldu. Bu kaos yüzünden zamanında başlayamayan duruşma, verilen aranın ardından mahkeme heyetinin aldığı yeni kararlarla yoluna devam etti.

Mahkeme heyeti başkanı Köksal Şengün, duruşma salonundaki yoğunluğu azaltmak amacıyla tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı oturumlarda ele alınmasına ve her sanığın üç avukatla temsil edilmesine karar verdiklerini açıkladı. Gizli tanıkların da bulunacağı duruşmada, bu tanıklar özel bir bölümde yer alacak. Bu tanıkların salondaki diğer kişilerce tanınmamaları için görüntüleri mozaiklenerek, sesleri de değiştirilerek salona aktarılacak. Gizli tanıklara, mahkeme heyeti ve avukatlar da soru yöneltebilecek. Duruşma salonundaki kaosa, alınan yeni kararlara karşın son veremeyen mahkeme heyeti, günün sonunda duruşmayı 23 Ekim Perşembe gününe erteledi. Oysa davanın açılması kararlaştırıldığında duruşmalara aralıksız devam edileceği açıklanmıştı.

İşçi Partililer'in mahkeme önünde protesto gösterisi düzenledikleri duruşma sırasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisinin olmadığını, yargılamanın da Ankara'ya taşınması gerektiğini savundu.

"Terör örgütü suçlaması"


Ergenekon davasıyla ilgili iddianameyi İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel hazırlamıştı. İddianamede soruşturmanın Haziran 2007'de Trabzon Jandarma Komutanlığı'nı arayan bir kişinin ihbarıyla başladığı, ardından Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının ele geçirildiği ve bazı kişilerin yakalandığı belirtilmişti. İddianamede, bu kişilerden bazılarının, Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ve Danıştay saldırısı gibi bazı olay ve failler ile bağlantılarının kurulması üzerine "Ergenekon örgütü"ne ulaşıldığı anlatılmıştı. Örgütün TSK'yı darbeye teşvik ettiği savunulan iddianemede, Ergenekon'un PKK, DHKP-C ve Hizbullah gibi bazı yapılanmaların yok edilmesini değil, kontrol altına alınıp örgüt adına kullanılmasını benimsediği de savunulmuştu.

İddianamede, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi, diğer suçlardan ise 500 yılı aşkın hapsi öngörüldü. Doğu Perinçek'in de müebbet hapis ve diğer suçlamalara ilişkin de 417 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Tutuksuz yargılanan Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk ile tutuklu sanık Kuvay-i Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, eski İÜ Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve tutuklu Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in müebbet hapsin yanında çeşitli suçlardan hapis cezalarına çarptırılmaları da isteniyor. İddianamede, tutuklu avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu diğer 79 sanığın ise değişik suçlamalardan 1 ile 74 yıl arasında değişen hapsi isteniyor.

XS
SM
MD
LG